Сигурност

Какво е сенчест Интернет на нещата?

CIO Media

Джеймс А. Мартин, CSO

Сенчест Интернет на нещата (IoT) се отнася до устройства или сензори от Интернет на нещата, които се използват активно в дадена организация без знанието на ИТ екипа. Най-добрият пример е отпреди дните на политиката „донеси своето собствено устройство“ (BYOD), когато служителите използваха личните си смартфони или други мобилни устройства в своята работа. “Сенчестият Интернет на нещата е сенчеста ИТ, но в напълно нов мащаб”, казва Майк Раго, главен директор по сигурността в 802 Secure. “Той произлиза не само от растящия брой устройства на служител, но и от видовете устройства, функционалности и предназначения.”

От години служители свързват личните си таблети и мобилни устройства към мрежите на компаниите. Сега те използват все по-често умни високоговорители, безжични миниатюрни устройства и други уреди от Интернет на нещата. Някои отдели монтират умни телевизори в конферентни зали или си служат с домакински уреди с възможности за работа в Интернет на нещата като умни микровълнови фурни и кафе машини в кухни в офиси.

Освен това има доста сградни съоръжения, в които са монтирани сензори от промишления интернет на нещата като системи за отопление, вентилация и климатизация, които се управляват от термостати с Wi-Fi възможности. Все по-често в помещения на компании се срещат машини за напитки, които се свързват с интернет чрез Wi-Fi, за да приемат плащания чрез Apple Pay например. Когато тези сензори се свържат към мрежа на организация без знанието на ИТ екипа, те се превръщат в сенчесст Интернет на нещата.


За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X