Сигурност

Американски технологични компании възстановяват доставките за Huawei

Иван Гайдаров

Американските технологични компании възобновяват продажбата на определени продукти на Huawei Technologies Co., след като са стигнали до извода, че съществуват легални начини за работа с китайския телекомуникационен гигант въпреки включването му в "черния списък" на администрацията на Тръмп.

Micron Technology Inc., най-големият производител на памет-чипове в САЩ, обяви във вторник, че е започнал да доставя някои компоненти на Huawei, след като адвокатите на компанията са проучили ограниченията за износ. Intel Corp., най-големият производител на микропроцесори, също започва отново доставките за Huawei. Към момента не е ясно колко други доставчици са стигнали до същите правни заключения.

Миналия месец, Министерството на търговията на САЩ добави Huawei в списъка на т.нар "юридически лица, чиято дейност заплашва националната сигурност на страната" - ход, целящ да забрани на китайската компания да купува американски компоненти и софтуер. Тогава администрацията на Тръмп обвини Huawei, че помага на Пекин в шпионажа и представлява заплаха за САЩ, но китайският технологичен гигант категорично отхвърли обвиненията.

Производителите на чипове се възползват от някои изключения при ограниченията за износ. Според анализатора на Cross Research Стивън Фокс дори когато компаниите имат седалище в САЩ, те могат, чрез свои чуждестранни дъщерни дружества и операции, да класифицират някои технологии като чуждо производство, а не американско. Ако например по-малко от 25% от технологиите, вложени в даден чип идват от САЩ, съгласно настоящите правила той остава извън обхвата на забраната.

"Micron например имат операции по цял свят, някои от които са в резултат на различни придобивания, и притежава заводи в Сингапур, Япония и Тайван. Intel пък има фабрики в Китай и Ирландия, както и голям център за проектиране и производство в Израел. Това дава възможност на двете компании да могат законно да продължат някои доставки за Huawei по правилото de minimis", казва Кевин Волф, бивш ръководител на секцията за контрол на износа на Министерството на търговията на САЩ, според което прагът de minimis е именно 25%.

Според редица анализатори "ястребите" по темата за националната сигурност в администрацията на Тръмп са смятали, че включването в "черния списък" ще засили натиска върху Huawei, но не са разбрали или са тълкували погрешно съществуващите правила и това ще доведе до намаляване на ефективността на този ход от страна на американския президент.

Още повече, че Асоциация на полупроводниковата индустрия излезе с декларация, целяща да подкрепи правото на нейните членове да продължат да работят с един от най-важните си клиенти. "Нашите членове се ангажират със стриктното спазване на правилата за контрол на износа в САЩ. Както обсъдихме с правителството на страната обаче, вече е ясно, че някои елементи могат да бъдат доставяни на Huawei в съответствие със списъка с приложимите разпоредби", се казва в позиция на организацията.

Търговската война и санкциите срещу Huawei поставиха американските производители в много трудна позиция. Те трябва да спазват новите правила в родната си страна, като същевременно се ориентират в тънкостите на бизнеса в Китай, който става все по-важен регион за тях. За това свидетелства и статистиката - повече от 60% от продадените миналата година чипове на обща стойност 470 млрд. долара са минали през Китай.

X