Сигурност

Рисковете в сферата на киберсигурността застрашават междуфирмените сделки

Мария Динкова

Въпросите, свързани с киберсигурността, се превръщат във все по-сериозна тема по време на сделките за сливане и придобиване на компании, показва ново изследване на Forescout Technologies Inc. Проблемите в тази сфера могат да застрашат сключването на договорите или да преследват купувачите дълго, след като сделката е приключила, пише Bloomberg.

В проучването са участвали над 2,700 директори по информационни технологии и бизнес мениджъри. Според 53% от анкетираните техните организации са се сблъскали с критичен проблем или инцидент по отношение на киберсигурността, който е застрашил сделката за сливане и придобиване. 65% от запитаните пък отбелязват, че са съжалили за договора, тъй като проблемите в областта на киберсигурността са продължели и след приключването на сделката.

Резултатите от изследването, публикувани в понеделник, показват, че е важно да се отделя време, за да се оцени сигурността преди и по време на придобиването – дори ако това означава да се забави финализирането на сделката, коментира Джули Къливън, главен технологичен директор във Forescout.

"Киберсигурността е предизвикателство за всяка организация и рисковите фактори се променят постоянно. Трябва да се гарантира, че ще се вложи достатъчно енергия предварително", коментира Къливън.

Последните сделки по придобивания на компании разкриват, че киберрисковете могат сериозно да навредят на репутацията на компаниите.

Verizon Communications Inc. придоби Internet properties на Yahoo през 2017 с отстъпка от 350 млн. долара след пробив в сигурността срещу уеб компанията. Друг пример е Marriott International Inc., която наследи сериозен риск в сигурността, когато купи Starwood – включително пробив, който е бил разкрит само дни след обявяването на сделката.


Рисковете в сферата на киберсигурността застрашават междуфирмените сделки


Yahoo и Starwood не са изолирани инциденти. По-рано този месец Asco Industries, която Spirit AeroSystems Holdings Inc. се съглаис да купи, беше ударена от мащабна рансъмуер атака. Тя доведе до сериозни проблеми в дейността на Asco, а обектите на организацията в Белгия, Канада, Германия и САЩ преустановиха работа. И въпреки че Ес одобри сделката на Spirit AeroSystems още през март, придобиването все още не е приключило.

Оценките на киберсигурността, които включват одити на трети страни, могат да помогнат да се избегнат подобни проблеми, коментират експертите от Haworth Inc. "Това не е неизвестен риск. Той е много осезаем и вследствие на него могат да бъдат загубени истински пари. Отнасяйте се към него като купуване на използвана кола. Трябва да се погледне под капака", съветват от компанията.

X