Сигурност

Intel и автомобилната индустрия с първи правила за безопасност на автономните коли

Иван Гайдаров

Intel и група автомобилни компании обединяват усилията си за създаване на нов набор правила и насоки за разработката на автономни превозни средства. Целта на инициативата "Safety First Automated Driving", представена днес, е да се създаде рамка от универсални принципи за безопасност, към които трябва да се придържат всички производители на автономни превозни средства. Стандартите се отнасят предимно до това как индустрията следва да постигне максимална безопасност при изграждането и експлоатацията на самоуправляващи се автомобили.

Aptiv, Audi, Baidu, BMW, Continental, Daimler, Fiat Chrysler Automobiles, Here Technologies, Infineon и Volkswagen са останалите компании, участвали в изработването на новите насоки, които установяват 12 основни принципа, част от които призовават за отговорност от страна на потребителя и взаимозависимост между оператора на превозното средство и автоматизираната система, оценка на безопасността, запис на данните, пасивна безопасност и сигурно поведение на автомобила в трафика. В документа, който е повече от 100 страници, се съдържат и значителни подробности, описващи всеки принцип.

Ходът на автомобилната индустрия за установяване на собствени насоки идва в момент, когато самоуправляващите се автомобили попадат все по-често във фокуса на държавните регулатори в световен мащаб. Американското министерство на транспорта например работи именно по установяването на правила на федерално равнище и много други държави също разработват свои правни рамки.

X