Сигурност

Изтекли са потребителски данни от програмата за лоялност на Mastercard

Мария Динкова

От Mastercard са уведомили регулаторните органи в Германия и Белгия за инцидент с изтичане на данни, който е засегнал няколко хиляди потребители, пише Finextra.

На 19 август компанията е забелязала, че клиентските данни от нейната програма за лоялност Priceless Specials са се оказали в интернет за "определен период от време", коментират белгийските власти за защита на личните данни.

Имената, номерата на разплащателните карти, имейл адресите, домашните адреси, телефонните номера, пола и дата на раждане на "голям брой" потребители са компрометирани. "Значителна част" от жертвите са граждани на Германия, уточняват от Mastercard. Белгийските власти са били уведомени, тъй като компанията има регионален офис във Ватерло.

От Mastercard отбелязват, че пробивът "не е свързан с мрежата за платежни транзакции" на компанията. Също така допълват, че случилото е засегнало платформата за лоялност Specials в Германия, която се управлява от доставчик трета страна и това е довело до неодобрено разпространение на определена информация.

"Получихме много запитвания и оплаквания след обявяването на инцидента. Искаме да уверим потребителите, че сме се свързали с Mastercard, за да получим допълнителна информация и следим случая отблизо", коментират белгийските власти.

X