Сигурност

Гарантирането на киберсигурността ускорява иновациите и увеличава приходите във финтех сектора

Мария Динкова

Общата стойност на глобалните финтех сделки през първите шест месеца на 2019 е 22 млрд. долара. Макар че тази стойност изглеждат значителни, когато се сравни с 31,2 млрд. долара за същия период предходната година, се вижда рязък спад от 29%, пише Finextra.

Инвестициите поддържат финтех индустрията, но новите играчи на пазара на финансови услуги не могат да разчитат изцяло на финансиране, за да защитят своя бизнес и да бъдат конкурентоспособни.

Растежът във финтех индустрията е постижим, категорични са експертите. Всичко, което новите играчи трябва да направят е да изградят добри защити срещу финансовите престъпления, да ускорят иновациите с помощта на анализи и да гарантират, че взимат изгодни, базирани на риска решения – дори когато бързо скалират своята клиентска база.

Макар финтех организациите да имат предимството да не са обременени от необходимостта да прилагат регулаторните промени върху наследена инфраструктура, то те не са по-малко уязвими на финансови престъпления в сравнение с традиционните банки. Следователно те трябва да инвестират в подходящи и надеждни механизми за контрол, подчертава Тим Бъртън, директор измами, кибер и съответствие в анализаторската компания FICO във връзка с новия доклад How to Protect and Grow in the Fintech Industry.

"Създаването на силна софтуерна платформа е от ключово значение. Ако инвестирате в правилната платформа с точния партньор, то предизвикателствата при прилагането и разходите за използването на новите услуги бързо и ефикасно намаляват", коментира Бъртън.

"Традиционните играчи вече са изправени пред предизвикателството да лавират между рационализацията на своя ИТ отпечатък и въвеждането на новите възможности", допълва експертът. В тази връзка финтех компаниите трябва да създават софтуерни платформи, които да комбинират изпитаното машинно обучение и изкуствен интелект върху модерната архитектура. Това на свой ред ще осигури гъвкавост, която е необходима в днешната екосистема от финансови престъпления, и значителен бизнес растеж, без високи нива на загуби.

В допълнение финтех компаниите трябва да използват възможностите, създадени от регулации като PSD2, и да се утвърдят като доставчици на иновативни потребителски продукти. В същото време трябва да продължат да спазват нормативните изисквания и да не застрашават клиентското изживяване.

X