Сигурност

ФБР: Над 140 млн. долара са платени при рансъмуер атаки

Мария Динкова

Нов доклад на Федералното бюро за разследвания показва, че от 2013 компаниите са платили над 140 млн. долара в биткойни на хакери, използващи рансъмуер, пише ITProPortal.

Тези стойности обаче не включват оперативните и допълнителните разходи, които фирмите са имали след атаките. С други думи те отразяват само плащанията, направени под формата на откуп.

Докладът също така разкрива кои рансъуер семейства генерират най-много пари за киберпрестъпниците. Ryuk се оказва, че се справя най-добре, изкарвайки общо 61, 26 млн. долара. Crysis и Dharma са постигнали 24,48 млн. долара, докато Bitpaymer е бил използван да отнеме от жертвите 8,04 млн. долара.

От ФБР са събрали тази информация, проследявайки дейността на група портфейли за криптовалути, които са идентифицирани като притежание на киберпрестъпниците (макар че анонимните портфейли не разкриват идентичността на собствениците си).

За да получат плащането, хакерите трябва да споделят своя уникален адрес на портфейла. Това означава, че е доста лесно за ФБР да изчисли колко пари престъпниците са взели през последните шест години.

От Бюрото отбелязват, че вероятно съществуват "много други" портфейли, които не са включени в доклада, особено имайки предвид, че само една криптовалута (биткойн) е била проследявана. Така че в крайна сметка реалните стойности със сигурност са по-големи.

X