Сигурност

По време на карантината ИТ мениджърите изпускат контролa върху мрежите

CIO Media

Големият брой служителите, които през последните седмици работят от разстояние заради пандемията от коронавирус, създават повече притеснения и предизвикателства пред ИТ екипите, пише ITProPortal.

Според ново изследване на компанията за сигурност Tanium всяка седмица почти три четвърти (71%) от CIO-та откриват нови устройства в своите мрежи.

На база на проучването, проведено сред 750 ИТ мениджъри по света, става ясно, че 57% от запитаните се притесняват заради липсата на достатъчно видимост и възможност за контрол на крайните точки като лаптопи, сървъри, виртуални машини, контейнери и облачна инфраструктура.

Почти всеки четвърти от 10 завява, че служителите добавят нови облачни профили, без тяхно разрешение. Същевременно всеки трети отбелязва, че отделите внедряват инструменти без знанието на ИТ екипа.

Като цял обаче сенчестите ИТ не са единствената причина за липсата на видимост. Сред другите причини също така са по-слабата комуникация между ИТ екипите, оперативните отдели и звената по сигурност, както и недостатъчното ресурси за управление на ИТ инфраструктурата.

"За да се намали рискът компаниите трябва да се фокусират върху цялостното управление на сигурността на крайните точки", коментира Крис Хъдсън, директор информационна сигурност в Tanium.

"Първата стъпка е да се получи видимост в реално време на всички дигитални активи чрез комуникация със служителите и гарантиране, че ИТ лидерите имат ясна представа за устройствата, използвани за работа у дома. Когато са наясно с всички потенциални точки за достъп за киберпрестъпниците, компаниите ще могат по най-добрия начин да защитят данните и да намалят риска", допълва експертът.

X