Сигурност

Организациите не знаят реалния брой устройства в мрежите си

Мария Динкова

Повече от половината компании нямат никаква реална представа за пълния брой устройства, свързани към техните фирмени мрежи, което ги излага на изключителен риск от неразрешен достъп, кражба на данни и потенциални малуер и рансъмуер атаки, пише ITProPortal.

Това показват данните на фирмата за киберсигурност Outpost24, събрани на база на проведено запитване сред 200 експерти по киберсигурност по време на конференцията RSA Conference в Сан Франциско.

Освен това почти три четвърти (69%) от анкетираните признават, че не са тествали мрежите си и безжичните си устройства за зловредни софтуери или известни уязвимости редовно, например всяка седмица.

Същевременно над половината от компаниите нямат необходимите политики за сигурност да изследват новите устройства, свързани към мрежите си, а 23% не са сигурни дали имат Wi-Fi мрежа за посетители, които не са служители на организацията.

"Видимостта остава един от най-големите проблеми при киберсигурността. Това, което не можеш да видиш, наистина може да ти навреди. С по-високите нива на мрежови трафик и повече свързани устройства от всякога, става ясно, че оценките на уязвимостите не са толкова подробни, както трябва да бъдат. Откриването на безжични заплахи често се игнорира или се предприемат реактивни действия", коментира Биб Егнър, ръководител на отдел "Продукти" в Outpost24.

Според него хакерите понякога се нуждаят само от минути, за да инфилтрират корпоративната мрежа. Именно затова е важно да се прилагат и интегрират необходимите инструменти за автоматично откриване и следене на безжичните заплахи.

"Много организации, с които ние работим, делегират този проблем на мрежовите инженери вместо да се отнасят към него като проблем в сферата на сигурността, какъвто реално е", допълва експертът.

X