Сигурност

Щастието на разработчиците е свързано със сигурността на приложенията

Мария Динкова

Оказва се, че съществува връзка между щастието на разработчиците и сигурността на едно приложение, показва ново изследване на Sonatype.

Според ежегодния доклад на софтуерната компания, DevSecOps Community Survey, вероятността щастливите разработчици да пренебрегват изискванията за защита, когато става дума за качеството на техния код, е с 3,6 по-малка. Също така има те доста по-често използват автоматизирани инструменти за сигурност и повече да прилагат политики за сигурност за отворения код.

Освен това изглежда има връзка между изпитаността на DevOps практиките и щастието на разработчиците. Служителите, които работят по този начин, са по-склонни да се радват на своите задължения, като съществува 1,6 пъти по-голяма вероятност да препоръчат своя работодател на свой приятел.

"Щастието на разработчиците, базирано на изпитаните DevOps практики е основополагащо за качеството и създаването на сигурен софтуер", коментира Дерек Уикс, вицепрезидент в Sonatype.

"Чрез прилагането на подобни развити вече практики, компаниите могат не само да въвеждат иновации по-бързо, но те могат да увеличат удовлетворението на своите екипи от разработчици и в крайна сметка да се отличат като работодател - което е критично, когато много компании са изправени пред значителен недостиг на умения и увеличена конкуренция", допълва експертът.

Все пак въпреки връзката между надеждността на практиките и ангажираността на служителите - количеството на пробиви при приложенията остава притеснително, смятат експертите от компанията.

Над една четвърт (28%) от организациите с опит миналата година са претърпели пробив в сигурността, свързан с отворения код. За сравнение при компаниите, използващи неизпитани практики, тези стойности са малко по-ниски - 19%.

X