Сигурност

600% увеличение на фишинг имейлите, свързани с коронавируса

Мария Динкова

С 600% са се увеличили фишинг имейлите, свързани с коронавируса през първото тримесечие на 2020, показва нов доклад на платформата KnowBe4.

Изследването разкрива още, че фишинг имейлите са били вторият тип най-разпространени атаки за периода, като на първо място са имейлите, призоваващи за бърза проверка на паролите.

Съобщенията "проверете паролите си" обхващат 45% от заплахите, докато атаките, свързани с коронавируса са отговорни само за 10%.

От компанията изтъкват, че използването на глобалната пандемия от хакерите "не е изненадващо", имайки предвид колкото много потребители търсят информация по темата.

"Крайните потребители трябва да са особено внимателни с всякакви имейли, които получават във връзка с COVID-19 и незабавно да докладват подозрително изглеждащите писма на своите ИТ отдели", съветват от KwonBe4.

"Злонамерените играчи са опортюнисти и те ще използва всяка възможност, която им се отвори, за да спечелят от засилените емоции на хората по време на кризисни ситуации като тази. Най-често те се опитват да ги подмамят да кликнат върху зловреден линк или да свалят приложен файл с малуер", подчертават от компанията.

Хакерите също така се възползват от платформите на социалните мрежи да разпространяват малуер. Потребителите най-често кликат на имейлите от подобни платформи с теми като "нови съобщения за влизания", "промяна на пароли" и "компрометирани сметки".

Киберпрестъпниците също така създават фалшиви инструменти за комуникация и сътрудничество, имащи за цел да се възползват от служители, които не са запознати с отдалечената работа и рисковете, които тя крие.

X