Сигурност

Компаниите спестяват от киберсигурност на фона на пандемията

Мария Динкова

Две от пет организации избират да намалят бюджетите си за киберсигурност в опит да ограничат разходите на фона на пандемията от коронавирус, пише ITProPortal.

Това показва нов доклад на технологичната компания Barracuda Networks, създаден на база на проучване сред над хиляда бизнес лидери от Франция, Германия, Обединеното кралство и САЩ.

Притеснителното обаче е това, че съкращенията се случват по време на ръст при кибератаките, тъй като хакерите бързат да се възползват от големия брой служителите, работещи за първи път от дистанция. Най-често киберпрестъпниците се опитват да разпространяват малуер и да крадат данни.

Почти половината от организациите в глобален план са станали жертва поне на една кибератака след въвеждането на мерките за изолация, като също толкова се очаква да бъде броят на пострадалите от изтичане на данни или подобни инциденти в следващия месец.

Според мениджърите основният проблем е, че служителите не са добре подготвени да се справят с рисковете за сигурността, свързани с работата у дома.

"Тъй като много компании вече трети месец работят дистанционно, е крайно време те да фокусират своите усиля върху проследяване на тази нарастваща киберзаплаха", коментира Флеминг Ши, главен технологичен директор в Barracuda Networks.

"В тези критични времена един успешен пробив може да бъде последната капка за много компании, които вече са в затруднено положение заради Covid-19. И при настоящия пейзаж със заплахите, вече не става въпрос за това "дали" сигурността на компанията ще бъде тествана от киберпрестъпниците, а става дума за "кога" това ще се случи", допълва експертът.

X