Сигурност

Една трета от компаниите съкращават ИТ служителите си

Мария Динкова

За да оцелеят след пандемията от Covid-19, много компании намаляват ИТ бюджетите си и освобождават служители, показва нов доклад на Leonne International, пише ITProPortal.

Проучването, проведено сред 1 116 мениджъри във Франция, Германия, Обединеното кралство и САЩ, показва, че над една трета (37%) от организациите са пуснали в отпуск своите служители или са ги уволнили. Същевременно почти половината компании (47%) са замразили ИТ бюджетите си, за да подобрят финансовото си състояние.

Въпреки това тези съкращения се правят в период на сериозни заплахи за фирмената сигурност. В четири от 10 случая (41%) прилаганите практики за отдалечена работа не отговарят на изискванията на регламента за защита на личните данни. Освен това около 45% от компаниите очакват, че ще пострадат от изтичане на данни по време на кризата около коронавируса.

Значителна част от запитаните (44%) също така признават, че използват остарели версии на Zoom, докато половината позволяват на своите служители да купуват собствени устройства, с които да работят от домовете си.

"Трудно е да се повярва, че организациите съкращават ИТ персонал в момент, когато дигиталните умения са толкова критични за доставянето на ефективни системи за работа от разстояние. Също така е притеснително, че толкова голяма част от компаниите позволява на служителите да споделят конфиденциални фирмени данни на личните си устройства, използвайки остарели приложения, за които се знае, че нарушават правилата по GDPR", коментира Анди Харкъп, вицепрезидент за региона EMEA в Absolute Software.

"След като хиляди компании поръчват чисто нови лаптопи и таблети, заради работата от разстояние, е изключително важно те да разполагат с необходимите системи за киберсигурност, за да гарантират, че всяко устройство, използващо фирмените мрежи, е настроено, криптирано и защитено от външни заплахи," допълва експертът.

X