Сигурност

Повечето компании използват над 50 продукта за киберсигурност наведнъж

Мария Динкова

Голяма част от организациите използват поне 50 отделни продукта за киберсигурност наведнъж, което представлява сериозен риск за компаниите, показва нов доклад на Oracle и KPMG.

Данните са базирани на роучването, проведено сред 750 ИТ специалисти и експерти по киберсигурност по света, пише ITProPortal.

Докладът показва, че 78% от компаниите прилагат 50 продукта едновременно, докато 37% използват до 100 отделни инструмента.

Основният проблем на подобен подход е, че системите, поддържащи създаването на пачове, често са неправилно настроени, което създава възможности за загуба на данни.

Компаниите, които са открили неправилно конфигурирани облачни услуги например, са преживели 10 или повече инцидента със загуба на данни само през изминалата година.

"Качването и преместването на критична информация в облака през последните няколко години се оказа много обещаващо", коментира Стийв Дахеб, старши вицепрезидент в Oracle Cloud. Той обаче подчертава, че поправянето на инструментите за сигурност в подобна среда става изключително сложно и може да доведе до множество скъпоструващи инциденти на изтичане на данни.

"Прилагането на инструменти, които използват интелигентна автоматизация, за да се намали недостига на умения ще влезе в пътната карта за ИТ разходите за близкото бъдеще", убеден е експертът. Той споделя, че все повече висшият мениджмънт методично приобщава различните направление на бизнеса с културата за сигурност.

X