Сигурност

Трудният избор на метод за автентикация

Мария Динкова

Отдавна отминаха дните на традиционните пароли, с които да отключваме устройства или получаваме достъп до чувствителна информация като банкова сметка. През годините функционалностите се развиха значително, позволявайки ни да влизаме в своите профили чрез пръстови отпечатъци или лицево разпознаване. Но много потребители възприемат това като риск за неприкосновеността на данните.

Затова експертите от Specops Software провеждат проучване на общественото мнение по отношение на новите методи за автентикация. В него са се включили 3 740 британци, които отговарят колко комфортно се чувстват използвайки биометрични методи за автентикация и дали биха предпочели традиционните пароли, за да отключват устройствата си.

С кой метод за автентикацията потребителите се чувстват най-комфортно?
Проведеното изследване разкрива, че потребителите предпочитат традиционните методи за автентикация пред биометричните такива, като 78% от запитаните отбелязват, че те се чувстват по-комфортно с традиционни пароли. Автентикацията с тоукън (при която малко хардуерно устройство се използва за получаване на оторизиран достъп до мрежова услуга) се нарежда на следващо място - 72% от анкетираните заявяват, че се чувстват най-сигурно, когато използват този метод.

Това обаче категорично не може да се каже за едни от най-напредналите в технологично отношение мерки за сигурност като разпознаване на ириса и сканиране на ретината - едва 11% от потребителите споделят, че се чувстват комфортно при прилагането на подобно решение.

Макар че пръстовите отпечатъци печелят все по-голяма популярност и много компании за телефони включват функционалността в своите смартфони и други устройства, то по-малко от половината от анкетираните (42%) посочват, че се чувстват удобно с този метод.

Как да се предотвратят хакерски атаки при автентикацията?
Една от основните причини, поради които потребителите се притесняват да използват определени методи за автентикация, е притеснението, че техните биометрични данни могат да бъдат хакнати. В тази връзка експертите от Specops Software дават няколко съвета как това може да се предотврати и как да се гарантира сигурността на личната информация:
  • Не използвайте публични Wi-Fi мрежи, когато влизате във важни профили - Когато използвате публична безжична мрежа, сте най-уязвими на атаки от типа "атака на посредника" или "човек по средата" (Man-in-the-Middlе). В случая киберпрестъпниците лесно могат да се поставят между устройството и услугата, като така излагат на риск вашия профил.
  • Приложете мултифакторна автентикация, когато е възможно - Това ще ви даде допълнителна сигурност и ще направи много по-трудно за хакерите да разбият и двата метода за автентикация. Възможните комбинации включват: парола и еднократен код, парола и текстово съобщение, парола и пръстов отпечатък.
  • Изберете внимателно своята парола - Макар че може да ви е омръзнало да слушате колко е важно паролата да бъде силна, то това е една от най-основните стъпки за гарантиране сигурността на информацията. Съществуват много типове атаки срещу пароли затова специалистите съветват да се проявява повече изобретателност от "Парола1234".
  • Актуализирайте редовно устройствата си - Ако искате да гарантирате сигурността на своята информация, то е изключително важно да актуализирате редовно своите устройства, особено ако използвате биометрична автентикация като пръстов отпечатък или лицево разпознаване. Тези ъпдейти ще предложат критична защита срещу хакери, които искат да се възползват от уязвимостите на по-старите системи.


X