Сигурност

Разходите за информационна сигурност ще се увеличават и през 2020

Мария Динкова

Глобалните разходи за технологии и услуги за информационна сигурност и управление на риска ще продължат да се увеличават и през 2020, макар и с по-ниски темпове спрямо първоначалните прогнози, показват нови данни на Gartner.

От анализаторската компания отбелязват, че се очаква разходите за сигурност да се повишат с 2,4% през 2020. В предишния си доклад през декември 2019 посоченият растеж беше 8,7%, пише IT Brief.

Пандемията от коронавирус предизвика краткосрочно увеличение в търсенето на решения в области като облака, технологиите за дистанционна работа и мерки за съкращаване на разходите.

"Подобно на другите ИТ сегменти, кризата около Covid-19 ще има негативно влияние върху сигурността. Като цяло очакваме забавяне и намаляване на ръста както при софтуера за сигурност, така и при услугите за сигурност през тази година", коментира Лоурънс Пингри, управляващ вицепрезидент в Gartner.

Все пак има няколко фактора, които благоприятстват развитието на част от пазарните сегменти в областта на сигурността като базираните на облака решения и абонаменти, уточнява експертът.

В тази връзка най-голям ръст според прогнозите ще има в сферата на облачната сигурност (33,3%), следвана от сигурността на данните (7,2%).

Същевременно най-силно ще бъде свиването на пазара за оборудване за мрежова сигурност (-12.6%), което включва защитни стени, системи превенция и за откриване на заплахи . Потребителските разходи за софтуер за сигурност също вероятно ще отбележат спад през 2020.

Скорошно изследване на Gartner разкри, че 74% от главните финансови директори планират да оставят някои от своите служители да работят дистанционно за постоянно. Именно и затова според експертите разходите за сигурност ще се пренасочат към решения за защита, които са необходими при изпълняване на служебните задължения от разстояние.

X