Сигурност

Глобите за изтичане на данни ще продължат да се увеличават

Мария Динкова

В днешно време служителите имат достъп до много повече данни, което може да доведе до по-голям брой случаи на изтичане на информация, пише ITProPortal. Именно и затова се очаква броят и стойността на глобите, които компаниите ще трябва да платят за неправилното управление на потребителските данни, в близко бъдеще значително да се увеличат.

Това показват данните на нов доклад на технологичната компания DSA Connect. Според проучването, проведено сред 1 000 служители, повече от една трета (37%) от тях очакват както броят, така и стойността на глобите да се покачат до 2025. Освен това 6% смятат, че ще има "драстично повишение", докато едва 3% са убедени, че стойностите ще се понижат.

Една от основните причини за тази тенденция се крие във факта, че служителите имат достъп до много повече данни в сравннение с предишни години, разкрива още доклада. През миналата година около 30% от служителите са отбелязали, че те работят с повече данни.

Когато става дума за обработка и съхраняване на информация, повечето служители (76%) вярват, че техните компании се справят добре. От друга страна обаче самият персонал дори не знае дали тяхната компания има установени политики за гарантиране сигурността на данните.

"С развитието на на технологии като Интернет на нещата служителите обработват много повече данни в сравнение с преди. Те също така трябва да се борят с увеличаващия се брой кибератаки и строгото законодателство около защитата на потребителските данни и тяхното използване", коментира председателят на DSA Connect Хари Бенхам.

X