Сигурност

Половината от продуктите срещу малуер не разпознават известни заплахи

Мария Динкова

Най-популярните и добре утвърдени решения за киберсигурност не защитават своите потребители от всички известните заплахи, показва нов анализ на SE Labs.

Компанията за сигурност е тествала 14 от най-известните в света решения за киберсигурност и докато продуктите на Microsoft и Kaspersky Lab са постигнал 100% резултат, повече от половината други решения не са успели да идентифицират всички заплахи, пише ITProPortal.

"Макар че броят на "пропуските" не e нечуван, е разочароващо да се види, че големи имена не откриват добре известни заплахи", коментира Саймън Едуардс, изпълнителен директор на SE Labs.

"Ние "създаваме" заплахи като използваме публично достъпни безплатни инструменти за хакване, но на практика не пишем уникален малуер, така че няма техническа причина защо тестваните доставчици се справят толкова зле", допълва експертът.

За да извърши тестовете, фирмата за сигурност е използва често срещани заплахи, които засягат потребителите, а също така е експериментирала и с по-насочени форми на атака.

"В някои случаи хакерите всъщност ни помагат, като изпращат към нашата собствена организация същите типове малуер, който използват срещу други потенциални жертви. Такъв пример е малуер кампанията Emotet, която се разпространи през юли тази година", посочва Едуардс.

След като пандемията от Covid-19 принуди служителите да си останат вкъщи, то никога не е било по-важно да се защитят устройствата и данните от киберзаплахи. Затова експертите съветват компаниите и потребителите да актуализират редовно своите операционни системи, приложения и решения за киберсигурност.

X