Сигурност

Изпълнителните директори скоро ще носят лична отговорност за кибератаките

Мария Динкова

Киберартаките през следващите години все по-често ще имат последствия в реални свят, смятат анализаторите

До четири години изпълнителните директори се очаква да бъдат лично отговорни за кибератаките, които водят до физически вреди, пише ITProPortal.

Именно това показва нов доклад на Gartner, според който отговорността за инцидентите ще се поеме от 75% от изпълнителните директори до 2024.

Киберфизичните системи (CPS) се описват като дигитални системи, които взаимодействат с физическия свят като IoT устройства или оперативни технологии.

"Регулаторните органи и правителствата ще реагират незабавно при увеличение на сериозните инциденти, които водят до нарушения на сигурността на CPS системите, като се очаква в резултат на това значително да увеличат правилата и регулациите", отбелязва Катъл Тилеман, вицепрезидент в Gartner.

"В САЩ ФБР, Агенцията за национална сигурност и Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност вече все по-често и детайлно разглеждат заплахите за критичните системи, свързани с инфраструктурата, повечето от които се притежават от частната индустрия. Скоро изпълнителните директори няма да могат да твърдят, че са неосведомени и да се крият зад застрахователни полици", смята експертът.

SPC атаките могат да доведат до разходи за бизнеса на стойност над 50 млрд. долара през следващите три години, прогнозират от Gartner. Компаниите ще бъдат изправени пред сериозни разходи по отношение на застраховките, регулаторните глоби и загубата на репутация.

"Технологичните лидери трябва да помогнат на изпълнителните директори да разберат рискове, които киберфизичните системи представляват и нуждата да се отделя внимание и бюджет за гарантирането на тяхната сигурност. Колко по-свързани са CPS системите, толкова по-голяма е вероятността от появата на инциденти", смята Тилеман.

X