Сигурност

Липсата на обучения е най-голямата заплаха за киберсигурността по време на пандемията

Мария Динкова

Най-сериозната заплаха за киберсигурността на компниите по време на пандемията се оказва цялостната липса на обучение на персонала, пише ITProPortal.

Това показват данните на Apricorn, които са провели проучване в Twitter, питайки служителите за най-големите притеснения по отношение на киберсигурността през последните осем месеца.

Макар че най-значителното притеснение е липсата на обучение на кадрите в компании (над 30% от запитаните посочват този отговор), другите поводи за безпокойство включват ъпдейтите на хардуера (29%), контрола на крайните точки (21%) и активирането на криптиране (19%).

От Apricorn също така установяват, че почти една трета от анкетираните не използва криптирани устройства, което увеличава риска за компаниите от изтичане и кражба на фирмени данни.

Същевременно почти половината от служителите признават, че те не са били готови на работят от вкъщи заради причини, свързани със сигурността и производителността. Освен това една пета от запитаните заявяват, че не разполагат с нужните инструменти, докато останалите не са били сигурни как точно да подходят към новата ситуация.

Експертите от Apricorn предупреждават, че с отдалечената и хибридна работа, която вероятно ще се запази, "заплахаите за корпоративните данни само ще се увеличават". Една пета от организациите признават, че вече са станали жертва на изтичане на данни, а около 22% допускат възможността също да са били обект на подобни атаки.

"Дали ще бъде с реализиране на програми за информиране или обучения, създаването на култура за сигурност сред персонала е изключително важно", коментира Кърт Маркли, директор "Продажби" в Apricorn.

X