Сигурност

До 10 години експертите по киберсигурност няма да са необходими

Мария Динкова

Ако работите в сферата на киберсигурността, то има голяма вероятност вашите задължения да бъдат изцяло иззпълнявани от изкуствения интелект само след 10 години, показват данните на нов доклад от Trend Micro, пише ITProPortal.

Компанията е провела проучване сред 500 ИТ директори, ИТ мениджъри, CIO и CTO специалисти за това как според тях ще изглежда сферта през 2030. Почти половината от анкетираните (41%) са убедени, че изкуственият интелект напълно ще ги замени през следващите 10 години.

Едва 9% от запитаните изразяват увереност, че дори и след десетилетие все още ще работят в сферата на киберсигурността. Същевременно около една трета (32%) смятат, че технологиите в крайна сметка ще доведат до автоматизирането на киберсигурноостта, вследствие на което повече няма да е необходима намесата на хората.

Също така е доста вероятно киберпрестъпниците да започнат все повече да използва изкуствения интелект, за да увеличат ефективността на своите атаки. Почти една пета от анкетираните (19%) смятат, че хакерите ще прилагат AI масово до 2025.

"Трябва да гледаме реалистично на бъдещето. Макар че AI може да бъде полезен инструмент, който да ни помага да се защитаваме срещу заплахи, неговата стойност може да бъде използвана единствено в комбинация с човешка експертиза", смята Барат Мистри, технологичен директор на Trend Micro.

Затова според експерта няма причина специалистите в сферата да се притесняват от навлизането на изкуствения интелект и според него винаги ще има търсене на човешки умения.

"Професията със сигурност ще се адаптира и ще еволюира по нови начини. Междувременно изкуственият интелект и автоматизацията могат да ни помогнат да разрешаваме проблеми, причинени от недостига на критични умения", допълва Мистри.

X