Сигурност

ИТ мениджърите често прибягват до драстични методи за справяне със стария хардуер

Мария Динкова

Много ИТ мениджъри се притесняват, че старият хардуер може да ги изложи на риск от изтичане на данни, ако не бъде изваден правилно от употреба, пише ITProPortal. 10% от директорите описват знанията на своите служители по отношение на изтриването на данните и унищожаването на ИТ хардуера като "средни" или "лоши", а опасността е доста реална.

Това показва нов доклад от компанията за справяне с ИТ активите DSA Connect, който е базиран на проучване сред 50 ИТ мениджъри. Много от тях признават, че прибягват до драстични мерки, за да гарантират, че техните данни няма да попаднат в грешните ръце.

Приблизително 8% от анкетираните унищожават своя стар хардуер с чук. Други 12% предпочитат да го потапят във вода, надявайки се така да се заличат всички данни, докато 18% избират да използват бормашина, за да постигнат същата цел.

Според изследването на DSA Connect се оказва, че най-популярният метод е нарязването (90%), последван от използване на софтуер за изчистване на данните (74%).

След въвеждането на европейския регламент за защита на личните данни GDPR през май 2018 компаниите станаха особено внимателни по отношение на информацията, която съхраняват за своите клиенти, партньори и потребители.

Неправилното унищожаване на чувствителните данни може да доведе до тяхното изтичане в публичното пространство, което на свой ред ще донесе значителни глоби за организациите, нарушили правилата.

X