Сигурност

Криптовирусите носят 3 пъти повече доходи през 2020

Мария Динкова

Миналата година е била изключително доходоносна за киберпрестъпниците, използващи атаки с криптовируси, пише ITProPortal.

Това показва нов доклад на звеното по киберсигурност на Palo Alto Networks. Според данните средното плащане за откуп почти се е утроило, докато най-високият платен откуп е бил два пъти по-висок от предишните рекордни суми. Всичко това е поощрило хакерите да мащабират своите кампании и да искат по-големи суми от своите жертви.

През 2019 г. най-високият откуп е бил 5 млн. долара, докато година по-късно стойностите достигат до 10 млн. долара. Средният откуп се е увеличил със 171%, от 115 123 долара през 2019 до 312 493 долара миналата година.

Тези "примери за успех" са мотивирали киберпрестъпниците да искат дори повече, като най-високата сума се е увеличила от 15 млн. долара през 2019 до 30 млн. долара през 2020.

Освен че криптират данните на инфектираната мрежа, хакерите също така често заплашват да направят информацията публична, ако не бъдат изпълнени техните искания. NetWalker и Ryuk са два от най-опустошителните и популярни варианти на криптовируси към момента.

"Нападателите все повече осъзнават колко пари могат да изкарат и има сравнително нисък праг за навлизане, коментират експертите от Palo Alto Networks.

"Можете да станете богати без да излизате от дома си, ако се чувствате комфортно с подобно занимание. Престъпниците осъзнават, че това е наистина лесен начин да се изкарат много пари, така че те се целят в повече организации и развиват своите тактики, като в момента криптовирусът на практика няма много негативни последствия", допълват от компанията.

Докладът е изготвен от Palo Alto с помощта на експерти по киберсигурност от Crypsis.

X