Сигурност

Мениджърите от ЕС вече приемат киберсигурността като бизнес мисия

Мария Динкова

Най-голям процент от европейските мениджъри определят киберсигурността като част от своята бизнес мисия в сравнение с техните американски колеги, пише ITBrief.

Това показват данните от нов доклад на Trend Micro, според който 73% от европейските бизнес и ИТ лидери разглеждат киберсигурността или частично, или цялостно като бизнес област. В същото време малко над половината (58%) от техните колеги в Северна Америка споделят това мнение.

Европейските компании също така имат по-зряло отношение в области като GRC и управлението на риска от трети страни. От друга страна те обаче не инвестират сериозно в сигурността на приложенията, SDLC сигурност или сигурност на крайните точки.

В допълнение в четири от пет европейски организации, голяма част от членовете в бордовете са наясно със значението на киберсигурността. От Trend Micro установяват също така, че 82% от запитаните заявяват ангажимента си към сигурност.

Но организациите определено са далеч от постигането на крайната цел. По-малко от половината оценяват ангажираността на висшия мениджмънт по отношение на сигурността като адекватен и повече от половината описват цялостната фирмена ангажираност към киберхигиената като слаба.

"GDPR доведе до по-тясно сътрудничество между киберсигурността и бизнеса сред европейските организации, както ясно показва това изследване. Но макар това да е похвално, е разочароващо да се види, че области като защитата на приложенията и крайните точки се пренебрегват", отбелязва Камила Кърин, консултант по киберсигурност в Trend Micro.

"Това ще бъде от решаващо значение за организациите, за да управляват сигурно проектите за дигитална трансформация, върху която ще стъпи растежът след пандемията. Първата стъпка е бордът да разбере стратегическата важност на кибер аспектите за бизнес успеха", допълва експертът.

X