Сигурност

Какво ще се случи с паролите през 2021

Мария Динкова

Все по-близо сме до свят без пароли, показва ново изследване на 451 Research и Yubico. Анализирайки пазара двете компании установяват, че почти три четвърти от мениджърите по фирмена сигурност и риск планират да инвестират повече в многофакторна автентификация (MFA), пише ITProPortal.

Освен това две трети от лидерите вече или са внедрили, или в момента реализират пилотни проекти за безпаролно удостоверяване.

В допълнение повече от половината запитани отбелязват, че техните организации са станали жертва на изтичане на данни или подобен инцидент през последната година и в отговор на случилото се са решили да приложат многофакторната автентикация. Също така те са мотивирани от "нарастващото признаване" на кражбата на пароли като основна причина за повечето пробиви в сигурността.

Колкото и обещаващо това да звучи, все още има опасности, които повечето организации продължават да игнорират, предупреждават експертите. Например само 22% от компаниите виждат проблем с автентикацията на основа на SMS, което е доказано като рисково заради SIM swapping атаките.

Мобилните ОТР автентикатори (58%), мобилните многофакторна автентикация с пуш съобщения (48%) и SMS базираните MFA (41%) са сред най-популярните алтернативи на паролите, се заключва в доклада.

"Пандемията и преходът към облачно базирани офис приложения се оказаха повратна точка за компаниите, за да приложат и модернизират своята многофакторна автентикация", коментират от Yubico.

"Това, което изследването показва, е, че макар да има търсене на по-добра сигурност с едно елегантно потребителско изживяване, много компании се придържат към по-малка ефективни стари навици и технологии", допълват експертите.

X