Сигурност

Услугата Penetration testing и колко е важна тя за бизнеса днес

CIO Media

Какво представлява услугата Penetration testing?
Услугата комбинира знанията на ИТ експерти от различни области и ги обособява под общото име "етични хакери". Нейното предназначение е да използва експертизата им с превантивна цел - експертите тестват сигурността на конкретната система и докладват за откритите в нея технически уязвимости. Тази информация се използва от администраторите на съответната система, за да подобрят сигурността и съответно да избегнат бъдещи успешни пробиви, които могат да доведат до финансови, репутационни и други вреди за бизнеса.

Какви са основните клиенти на тази услуга? Налице ли е интерес към предлаганите от AMATAS услуги от страна kd малки и средни компании?
Основните клиенти на AMATAS за този тип услуга са едни от най-големите банки и застрахователни компания в България и Западна Европа.

Въпреки това напоследък виждаме голям интерес от клиенти с малък и среден бизнес, които имат нужда да проверят до каква степен е защитена инфраструктурата им и да вземат предварително мерки за опазването на бизнеса си.

Колко струва тази услуга?
Цената се определя спрямо обхвата, който е предвиден за тестване. Изчислява се на база дни, които са необходими да се направи тестът заедно с доклада след него. Следвайки този модел, ние от AMATAS имаме възможност да обслужваме както големи институции с обширен обхват, така и малки компании, за които един такъв тест няма да бъде сериозна инвестиция, а по-скоро превантивна мярка срещу евентуална загуба на много повече ресурси в случай на хакерска атака.

Колко е важна тази услуга за бизнеса в днешно време?
От една страна, компаниите могат да се погледнат през очите на злонамерените хакери и да разберат докъде могат да стигнат техните действия и какви вреди могат да нанесат на бизнеса. Освен това екипът ни от експерти изготвя подробен доклад, в който винаги предлагаме приложими за компанията решения на отделните уязвимости. Не на последно място, Penetration test-ът помага на компании в силно регулирани сектори като финансовия да покрият изискванията на регулаторите и да защитят клиентите си от злонамерени действия на хакерски групи.

Какви промени наблюдавахте по отношение на киберзащитата и търсенето на услугата Penetration testing през карантинната 2020 г.?
Създалата се ситуация вследствие да пандемията и дистанционната работа направиха компаниите много по-уязвими срещи кибератаки от обикновено.

Наблюденията ни са, че организациите започнаха да инвестират много по-сериозно в услуги, които AMATAS предлага, свързани с корпоративни обучения по киберсигурност, 27/7 наблюдение и реакция при кибератака, киберкриминалистика, риск мениджмънт и прочие.

През последната година AMATAS има рекорден брой запитвания за Penetration testing, което ни принуди да утроим екипа, който извършва тази услуга.

Съдържание от AMATAS

X