Сигурност

Gartner: Глобалните разходи за сигурност ще продължат да нарастват

Мария Динкова

След значителния ръст през 2020, когато разходите за технологии за сигурност и управление на риска се увеличиха с 6,4%, изглежда, че през 2021 тенденцията ще се запази, пише ITProPortal.

Според последния анализ на Gartner глобалните разходи в сферата ще се повишат с 12,4% тази година, достигнайки до 150, 4 млрд. долара. Това се дължи на две ключови причини - технологиите за отдалечена работа и облачната сигурност.

"Организациите продължават да се борят със сигурността и регулаторните изисквания на публичния облак и софтуера като услуга. Гледайки напред, ние виждаме ранни пазарни сигнали за увеличаващата се автоматизация и продължаващото внедряване на технологии за машинно обучение в подкрепа на AI сигурността. За да се справят с атаките, компаниите ще разширят и стандартизират своите действия за откриване на заплахи и за реагиране", коментират Лорънс Пингри, вицепрезидент в Gartner.

Сред новите разходи киберсигурността остава основен приоритет, показва още докладът, като от общо 2 хил. анкетирани ИТ мениджъри 61% приоритизират инвестирането в кибер и информационна сигурност.

Това включва консултации, хардуерна поддръжка, имплементиранне и аутсорсване на услуги - една индустрия, която в момента струва почти 72,5 млрд. долара. Най-малкият, но най-бързо развиващ се пазарен сегмент е облачната сигурност и по-точно брокерите за сигурност в облачния достъп (Cloud access security broker, CASB).

Пингри изтъква, че CASB е чест избор за организациите, разчитащи на възможностите на облака. "Това се дължи на нарастващата популярност на използването на некомпютърни устройства за взаимодействие с ключовите бизнес процеси. Това на свой ред създава рискове за сигурността, които могат да бъдат ефективно намалени с CASB. Брокерите за сигурност в облачния достъп също така позволяват по-сигурно взаимодействие между SaaS приложенията и неуправляваните устройства", допълва експертът.

X