Софтуер

3 начина да понижите енергийните разходи за ИТ още днес

CIO Media

Сигурно вече сте чували доста дискусии за т.нар, „Green IT” инициативи, но досега не ви се е налагало да им обръщате внимание. Най-вероятно „зелената” идея е слабо развита във вашата компания, а и вие сте прекалено заети, за да имате време да мислите за нещо толкова абстрактно като това, доколко вашето ИТ подразделение допринася за отделяните вредни емисии CO2.

Какво ще стане, ако това се промени? Какво ще се случи, ако разберете, че компанията ви е решила да вземе мерки във връзка с опазването на околната среда и както се казва „да се екологизира” в отговор на нарастващия натиск от акционерите и заплахата на нормативните разпоредби. Това е инициатива, която ще засегне всички от върха до най-ниските етажи на вашата организация и вие също сте в списъка. Затова започнете да намалявате емисиите CO2.

Но какво можете да направите?

Едно е ясно - масивна акция за преструктуриране на фирмата „от-до” за един ден едва ли ще има успех. Според експертите, трябва да подходите към „екологизирането” като към дългосрочен проект - да разработите стратегия за това къде искате да отидете и след това да започнете да прилагате смислени мерки, които в дългосрочен план ще ви заведат там.

Фирмите могат да намалят своето отрицателно влияние върху околната среда, като съсредоточат усилията си най-вече върху промяна в корпоративната култура. Сред мерките, които много организации вече прилагат са оптимизирането на инфраструктурата чрез въвеждането на виртуални сървъри и реалализацията на проекти за по-голяма енергийна и охладителна ефективност в центровете за данни. Освен „зелените” инициативи във връзка с центровете за данни обаче, има три области, в които ИТ може да поеме екологичното лидерство и същевременно да постигне добри бизнес резултати.

1. Удължете живота на десктопите, като ги изключвате през нощта

Според изследователската компания IDC животът на персоналния компютър в корпоративна Америка е 3-4 години. Ако може да удължите този жизнен цикъл, ще допринесете повече за опазването на околната среда, отколкото ако замените съществуващата си PC инфраструктура с нова, енергийно по-ефективна. Изследване на Университета на ООН (United Nations University) от 2004 г. показва, че почти 2 тона материали, включително химикали, вода и горива са необходими за производството на стандартен десктоп компютър и монитор. Това е повече от теглото на среден по размер лек автомобил и, както показва проучването, съставлява по-голямата част от ресурсите и енергията, консумирани в рамките на жизнения цикъл на машината. Същевременно, много PC компоненти се унищожават при рециклирането на старо оборудване.

Поддържането на по-стари машини просто чрез удължаване на жизнения им цикъл или ъпгрейд на компонентите може да спести от 5 до 20 пъти повече енергия, отколкото разглобяването и рециклирането на старо оборудване, се казва още в проучването на United Nations University.

Важен елемент в стратегията за природосъобразни десктопи е изключването на машините, когато не се използват. Това може да ви се стори нелепо, но не е, твърдят експерти. 80% от потребителите в крайна сметка махат настройките по подразбиране за изключване на захранването, защото им пречат.

Освен това, ИТ отделите често настройват автоматичните ъпгрейди и пачове за сигурността, така че да се изпълняват през нощта или през друго ненатоварено време. Много предприятия оставят системите си непрекъснато включени, за да могат тези ъпдейти да протичат по план, особено с по-старите системи, които нямат гъвкави вградени възможности да активират машините от разстояние или когато трябва да има отдалечен достъп до системите зад защитна стена.

Например компанията Quad/Graphics развиваща дейност в сферата на производството на печатни материали, разполага с 4500 компютри в 26 поделения на територията на САЩ. През 2007 г. фирмата е постигнала спестявания от електричество в размер на $72 000, въвеждайки практиката да се изключват машините, които не се използват. Консумацията намалява с 1,26 млн. kW, което според калкулатора на еквивалента на вредни газове на Агенцията за защита на околната среда на САЩ се равнява на изваждането от експлоатация на 179 автомобила.

2. Следете енергийната ефективност, когато закупувате оборудване

Според наскоро проведено проучване на списание CIO, повечето ИТ фирми рециклират оборудването си. 55% от участниците в проучването твърдят, че участват в програми на производителите за изкупуване/рециклиране или бракуват ИТ оборудването си по безопасен за околната среда начин. Малко са обаче тези, които обръщат внимание на енергийната ефективност при закупуването на ново оборудване. Всъщност, едва 32% го правят редовно, а може без излишни усилия да изберете енергийно ефективно оборудване, когато ви се наложи.

Според доклада на друга ИТ изследователска агенция - Butler Group, компаниите трябва да запитат производителите дали използват токсични материали в продуктите си, както и за възможността за рециклиране на оборудването. С времето производителите ще видят, че клиентите им се интересуват от тези неща, и ще реагират подобаващо.

3. Спрете да хабите хартия

Много компании в САЩ въвеждат като стандарт двустранния печат – това е част от тяхната програма за намаляване на вредните емисии. Подобни мерки могат да съкратят наполовина консумацията на хартия. Изследването на Butler Group показва, че във фирмите с най-природосъобразни практики в печатането 12 души използват един и същ принтер, като всеки служител изразходва не повече от 500 страници хартия на месец. В компаниите с по-лоша политика в тази насока един принтер се ползва от трима служители и всеки от тях изхабява 2000 страници на месец.

Можете да започнете да намалявате разходите си, като обучите крайните потребители как да използват хартията и накарате цялата организация да се стреми към намаляване на излишното печатане.

Други стъпки към енергийната ефективност

Ефективна мярка, като част от усилията за природосъобразна дейност на компанията е налагането на практиката за провеждане на видеоконференции – така се намалява замърсяването, причинено от пътуванията за физически срещи и дългото придвижване от дома до работното място.

Когато подобрите една сфера от дейността си, ще ви хрумнат други възможности и идеи. Важно е обаче да не забравяте факта, че независимо какво правите, екологичните промени в крайна сметка трябва да подпомагат бизнеса. Когато разглеждате даден проект, търсете положителното влияние и върху бизнеса, и върху околната среда. Ако едното от двете липсва, проектът не би трябвало да стартира.

 

Оригиналът на статията „Three Ways to Cut Technology Energy Costs Right Now” е публикуван в CIO (US) през март 2008 г.


X