Софтуер

Allplan спестява голяма част от некреативната работа в ЛП Консулт

CIO Media

арх. Атанас Панов,
един от основателите на ЛП Консулт

ЛП Консулт е наследник на фирма, която започва дейността си още през 1989 г. като малко архитектурно бюро, в което обединяват усилията си специалисти с богат проектантски опит. Днес компанията има над 50 служители, а дейността и покрива решаването на широк спектър от задачи свързани със сградното строителство – от проектиране на еднофамилни къщи, жилищни и офис сгргади, до проектиране на промишлени сгради. Много от обектите, проектирани от архитекти на ЛП Консулт са носители на редица национални и международни награди, включително и номинация за Награда на Европейския съюз за съвременна архитектура - "Мис ван дер Рое 2005". Сред отличията са също наградата за Сграда на годината 2006

в раздел "Градски хотели", получена за проекта на хотел "Holiday Inn" – София, Сграда на годината 2006 в раздел "Жилищни сгради" за проект "Жилищна сграда Michelle", Сграда на годината 2004 в раздел "Обществени сгради с бизнес предназначение" за проект "Централна автогара - София" и много други.

Прилагането на съвременни технологии на проектиране

в ЛП Консулт е практика в ежедневната работа на фирмата още от нейното създаване. Архитектите и инженерите в компанията използват строителен софтуер на водещи производители като Allplan на Nemetschek AG, AutoCAD, системата за визуализации Cinema 4D на Maxon, софтуера за управление на проекти на Meridian Systems - Prolog Project Management. Офисите на ЛП Консулт са оборудвани с пърокачествени работни станции и периферни устройства от Dell, Hewlett-Packard, Logitech и Panasonic.

"През първите години след основаването на фирмата използвахме AutoCAD в една от доста ранните версии на този продукт, като за автоматизиране на дейностите във връзка със създаването на количествени сметки, спецификации и т.н. разработвахме и допълнителни приложения. След като 4-5 години работихме по този начин, се запознахме със софтуера на Nemetschek и установихме, че Allplan предлага това, което ни е необходимо – работа в 3D среда и перфектен поглед върху проекта от гледна точка на строителното проектиране, докато софтуера на Autodesk едва през последните години се развива в тази посока. Така въведохме продукта първоначално на 1-2 работни места, а към момента Allplan се използва на повече от 20 работни места, като ни спестява голяма част от некреативната работа във фирматa", коментира арх. Атанас Панов, един от основателите на ЛП Консулт.

Важно предимство

на системата Allplan е, че тя е специализирана – т.е. създадена е специално за да обслужва строителния бизнес и е в състояние да автоматизира огромна част от работата в този бизнес, счита арх. Панов.

"Накратко, използването на системата осигурява: скъсени срокове за изпълнение на проектите, избягване на грешки, редуциране на техническата работа. Не на последно място, специализираният софтуер осигурява визуализация, а това е особено важно и за самия архитект и за представянето на проекта пред клиента", обобщава арх. Панов.

 

Проекти на ЛП Консулт, разработени с Allplan:

 

Сграда със смесено предназначение "Astra", София - бул. "България". Проектирана за "Билдкомерс 2003" ООД през 2005 г.


Офис-сграда "Ellipse Center", София, бул. "Цариградско шосе", 7-11 км. Възложител на проекта - "ИЛПА Девелопмент" ООД, 2007 г.


Административна сгрда, търговски и жилищен комплекс "Royal City", Пловдив - бул. "Дунав", ул. "Победа. Възложител на проекта "Галакси Пропърти Груп" ООД, 2005-2007 г.


Търговски и развлекателен център "CIVIS" – Пловдив, жк. "Тракия". Възложител - "Риофиса България" EООД, 2007 г.


X