Софтуер

Gartner: ИТ разходите през 2010 г. с 3,3% ръст

CIO Media

Докато в началото на 2009 г. основен приоритет за компаниите бе съкращаването на разходите през следващата година те имат за цел повишаване на приходите, сочи проучване на изследователската компания Gartner сред 190 ръководители на крупни компании (с годишни приходи над $1 млрд.), базирани в САЩ и Великобритания. 71% от анкетираните изпълнителни директори считат повишаването на приходите като най-важната си задача за 2010-а. При това 62% заявяват, че информационните технологии ще играят ключова роля в стратегиите за следкризисно развитие.  

Според анализаторите, през 2010-а много компании ще разширят своето портфолио от ИТ проекти, а също така ще бъдат възобновени много проекти, замразени заради кризата. 43% от анкетираните планират да увеличат инвестициите си в ИТ, 45% запазват досегашните им нива и едва 13% съкращават ИТ бюджетите си за следващата година. На базата на събраната в проучването информация, от Gartner прогнозират 3,3% ръст на ИТ разходите през 2010 г.

Отговорите на анкетираните сочат и промяна в списъка на приоритетните задачи за изпълнителните директори (CEO). За 85% от участниците в проучването задача №1 е запазването и разширяването на клиентската база, а следващият основен приоритет е запазването на квалифицираните кадри. Съкращаването на разходите, което бе на първо място в списъка с приоритетите в началото на 2009-а сега заема чак пета позиция.  

Повечето ръководители не очакват бързо възстановяване и считат, че през 2010-а ръстът на бизнес активността ще бъде малък. 20% смятат, че ще успеят да запазят настоящия обем на производство или услуги. 49% се надяват да увеличат този обем, но половината от тях считат, че ръстът няма да е повече от 5%.


X