Софтуер

Apple разкрива iOS 5

CIO Media

ТехнологичнатiOS 5а компания Apple позволи на потребителите да надникнат в следващата версия на мобилната операционна система за iPhone, iPod и iPad – iOS 5.

По време на презентацията си на Worldwide Developers Conference главният вицепрезидент на Apple Скот Форстол разкри 10 от планираните 200 нови характеристики на iOS 5. Apple въвежда няколко чисто нови приложения, обновява много от старите, преосмисля нотификациите и най-накрая скъсва връзката между iOS и Mac.

Може би най-очаквана ще бъде системата за нотификации. Дните на модалните еднократни известия са вече към своя край. iOS 5 ще разполага с Notification Center, който ще събира на едно място всички нотификации.

В отговор на желанието на повечето потребители устройствата iPad и iPhone да не са зависими от компютър новата операционна система няма да изисква такава връзка. Тя ще показва екран “Добре дошли” с настройки, като потребителят може сам да активира устройството си. Софтуерните обновявания също няма да изискват синхронизиране с iTunes.

iOS 5 включва и ново приложение за съобщения, наречено iMessage. То може  да изпраща текстови съобщения, снимки, видеа, контакти, както и групови съобщения. Сред новите характеристики на приложението ще са известия за доставяне, четене и други.

Вицепрезидентът на Apple каза, че в браузъра Safari, който съставлява 90% от мобилния браузинг, също ще има промени. Сред новостите при него ще е характеристиката Reader, която ще позволява споделянето на съдържанието на статия в възможност за премахване на навигирането и рекламите. Safari ще включва и Reading List – прост и удобен начин за запазване на статия за четене по-късно.

Що се отнася до абонамента за списания и вестници от iTunes, новата операционна система ще включва Newsstand - приложение за изтегляне на тези издания. Зареждането им ще бъде автоматично.


Източник: IDG News Service


X