Софтуер

Софтуер за специални ефекти намира приложение в архитектурата

CIO Media

MassMotion, симулаторАрхитектурната фирма Arup обяви, че пуска в продажба симулатор за поведението на тълпи от хора. Продуктът се нарича MassMotion и е създаден на базата на платформата Massive, използвана при създаването на специалните ефекти за филма “Властелинът на пръстените”.

MassMotion е 3D симулатор с графика, чието качество не отстъпва на постигнатото в “най-добрите игри” и (ако се вярва на производителите) механизъм за pathfinding (намиране на път), който е на много по-високо ниво от прилаганите в повечето игри.

MassMotion може симулира движението на всеки човек в тълпа от стотици хиляди хора, като индивидуалният маршрут се определя от различни потребности и желания – например да стигнеш до най-далечния терминал на летището, вървейки по сенчестата част на залата, като по път си купиш списание.

Средата Massive е създадена първоначално по искане на режисьора Питър Джаксън, като с помощта на този софтуер са създаени ефектите, включващи тълпите от орки. Специални варианти на Massive позволяват да се визуализират архитектурни проекти – точно тези варианти са надградени от програмистите на компанията Oasys, която е подразделение на архитектурната фирма Arup.
В продължение на няколко години MassMotion е използвана само от компанията Arup, включително в проект за модернизацията на железопътна гара в Торонто и при проектиране на транспортния център Transbay в Сан Франциско.

В настоящия и вид програмата MassMotion може да се ползва не само от архитекти, но и от специалисти по пожарна безопасност. Един типичен сецанарий за използване на симулатора е следния – импортира се  3D модел на сграда от програма от типа на AutoCAD или Rhino, а след това в “сградата” могат да бъдат пуснати множество “хора” и да се даде команда за обща евакуация. Според представителите на Oasys, програмата симулира ситуацията на паника, а след това рисува недостигащите стълби, входове и т.н.

Видео за възможностите на MassMotion можете да видите тук.


X