Софтуер

60% от корпоративните компютри все още работят с Windows XP

CIO Media

Windows XPВъпреки че бизнесът мигрира към новата операционна система на Microsoft Windows 7, 60% от компютрите в предприятията все още функционират с Windows XP, става ясно от скорошен доклад на изследователската компания Forrester.

Бен Грей, анализатор от Forrester и съавтор на доклада за операционната система и тенденциите при браузъръте, счита, че приемането на Windows 7 се ускорява, но в същото време XP запазва водеща позиция.

Microsoft ще спре да предоставя обновления по за Windows XP през април 2014 година. Грей смята, че по-голямата част от XP системите ще бъдат пенсионирани дотогава и заменени с нови машини, работещи с Windows 7. "Много от фирмите ще преминат към Windows 7 през следващата година, тъй като удълженият срок за поддръжка на XP изтича," пише още в доклада.

Според Forrester, XP и Vista са загубили дял спрямо Windows 7 през последните 12 месеца, но ударът е най-тежък за Vista. Системата отчете спад от 11.3% през април 2010г. и само 6.2% през март 2011г. “Не е изненада, че фирмите заменят Vista с Windows 7", коментира Грей. Предишната операционна система на Microsoft беше остро критикувана от потребители, рецензенти и анализатори.

Въпреки случващите се промени, Microsoft запазва хегемония в бизнеса. Почти 80% от всички корпоративни компютри функционират със софтуер на компанията.

Източник: CIO Великобритания


X