Софтуер

Облачни редактори на документи – кой от тях да изберем?

CIO Media

Онлайн редакторите на документи са една идея, по която се работи вече повече от 6 години. Първите продукти от този тип се появиха през 2005 г. Те осигуряваха базовата функционалност на програмите за текстообработка и електронни таблици, пренесена в Web интерфейс. Към момента концепцията за съхранение и управление на документите в Интернет се поддържа от много ИТ компании, включително Adobe, Google, Microsoft, Zoho, както и не толкова известни играчи на пазара като Box.net, Dropbox, ADrive.com, които вграждат своите услуги в разработките на изброените водещи доставчици. И ако преди няколко години интерес към концепцията за облачни редактори на документи проявяваха крайни потребители и ентусиасти, напоследък от възможностите на този модел се интересуват и бизнес потребителите. Обаче тенденцията за използването на облачни редактори за корпоративно съдържание води до по-високи изисквания към услугите. Нека разгледаме как изглеждат предложенията на водещите доставчици на “облачни” хранилища за документи.

clowd

 Adobe (Acrobat.com)

 Сравнително наскоро компанията Adobe анонсира пълноценно решение за създаване на PDF файлове и съвместна работа с тях. По-рано (преди около 2 г.) съществуваше по-ограничена версия на този инструмент, която се наричаше Buzzword. Сега възможностите на Buzzword са интегрирани в комплексен продукт, предлаган на абонаментен принцип. Към момента web версията на Adobe Acrobat е аналогична на варианта на продукта за настолни системи – в нея има инструменти за редактиране и форматиране (преди можеше да се настройва само шрифт). Приложението дава възможност за експорт на създадените документи във формати PDF, DOC, ODT и RTF, а също EPUB.

 Освен web редактора, сред услугите осигурявани от Acrobat.com е възможността за обмен на файлове Adobe SendNow. Могат да се качват файлове във всякакъв формат (безплатно до 100 Mb, платено – до 2 Gb), а после да се организира съвместен достъп до тях за колеги и сътрудници (чрез покана по електронна поща), както и да се търси сред съхранените файлове по име и по описание.

 Още една услуга, предлагана от Adobe е CreatePDF. Това е онлайн конвертор на файлове, който се състои от 3 компонента – инструмент за конвертиране на текстови файлове в PDF, инструмент за обединяване на няколко файла (текстови, графични и др.) в единен PDF и виртуален принтер, даващ възможност за печат директно в PDF файл, който се съхранява в пространството на web услугата.

 Google (Google Docs&SpreadSheets)

 Услугата на Google се появи на пазара в резултат от сливането на 2 разработки – табличния процесор на Google и текстовия редактор Writely на Upstartle от 2006 г. По-късно бяха добавени възможности за разглеждане на презентации и за съхранение на файлове.

 Услугата е интегрирана с пощенския клиент Gmail и представлява универсален редактор за файлове създадени с MS Office/OpenOffice. Дава възможност за експорт в PDF. Интерфейсът е подобен на Open Office.org. Документите могат да се редактират от група потребители – за целта те трябва да имат покана (но не е задължително да са регистрирани към Google). В процеса на рецензиране и коментиране има възможност за преглед на промените и чат. Системата за обмен на файлове работи безплатно с квота 1 Gb, а допълнителен обем може да бъде получен срещу заплащане.

Google Docs&SpreadSheets поддържа “облачен” печат на документи (отдалечено отправяне на файлове към опашката на принтера), а също така предоставя базови възможности за организация на съхраняваното съдържание.


Microsoft (Office 2010 Web Apps, Docs.com)

 MS Office Web Apps е пакет от безплатни Web приложения – текстов и табличен процесор, средства за управление на презентации и редактор на бележки. За използване на услугата e необходима регистрация в Windows Live и в социалната мрежа Facebook (ако се ползва дъщерната услуга Docs.com). За съхранение на файловете на потребителя се предоставят 25Gb дисково пространство. Има възможност за съвместен достъп до съхраняваните документи, за сортирането им по папки, за зареждането им на локален компютър.

 Документите могат да се редактират и отпечатват от браузър. За всеки от файловете намиращи се в Windows Live SkyDrive може да се пусне съответното приложение, от настолната версия на офис пакета на Microsoft.

 Zoho Docs (Zoho.com)

 Zoho Docs e пакет от около 20 web приложения за целите на бизнеса – офис пакет, CRM, приложение за управление на проекти и т.н. Интерфейсът е подобен на MS Office във версиите 2000-XP. На потребителите се предоставя безплатно 1Gb дисково пространство за съхранение на документи. Могат да се зареждат само файлове в поддържаните от услугата формати. Потребителите могат да редактират документи, включително с поддръжка на версии, които се съхраняват по номера – 1.0, 1.1, 1.2 и т.н. Обаче за пълноценното ползване на управление на версиите е необходима регистрация.

 И така, има достатъчно предложения за облачни редактори на документи. Таблица 1 улеснява тяхното сравнение.

 Не малък брой потребители ги използват активно, включително и за бизнес цели – ако не като основен, то като резервен вариант.

 Сравнение на облачните редактори на документи:

Функция услуга

Acrobat.com

Google Docs& SpreadSheets

MS Office WebApps/ Docs.com

Zoho Docs

Обем на съхранявани данни

безплатно - 2Gb

платено - 15/100 Gb

безплатно - 1Gb

платено - 20 Gb – 1 Тb

25 Gb - безплатно

безплатно - 1Gb;

$3 на месец за всеки допълнителни 5 Gb

Срок на съхранение

7 дни (неограничено продължение)

неограничено

неограничено

неограничено

Произволен формат на файловете

да

да

да

не

Поддръжка на кирилица в редактора

не

да

да

да

Авторизация на потребителя при съвместна работа

Adobe ID

Google ID, персонална покана

Windows Live ID, Facebook ID

Google ID, Facebook ID, Yahoo ID, облачна регистрация

Поддръжка на PDF

да

да

не

да

Формати на документи

PDF, DOC, RTF, ODT, EPUB

DOC, ODT, TXT, RTF, TXT, HTML

DOCX, XLSX, PPTX

DOC, ODF,ODT, SXW, RTF, HTML, TXT, PDF, LaTex


X