Софтуер

OmniTouch превръща всяка повърхност в сензорен екран

CIO Media

OmniTouchРазработената от Microsoft технология OmniTouch се реализира от пико-проектор Microvision ShowWX+, видеокамера PrimeSense, която може да измерва разстояние до различни точки от обект и специализиран софтуер.

Лазерният пико-проектор Microvision ShowWX+ винаги формира изображение във фокус, независимо от разстоянието до обекта. Камерата е способна да сканира карта от 320 x 240 елементарни участъка със скорост 30 кадъра в секунда и да разпознава обекти на разстояние до 20 см от обектива. Грешката в определянето на разстоянието е 5 мм и нараства с увеличаване на дистанцията.


Как работи OmniTouch можете да видите тук.Видео филма показва прототип на системата, закрепен на рамото на потребителя. Проекторът и камерата се насочват под ъгъл, при което интерфейсът се проектира на дланта, върху лист хартия, на стената и т.н. Камерата разпознава, когато потребителят докосва един или друг елемент от интерфейса. Софтуерът работи на персонален компютър, включен към системата с помощта на кабел.

С помощта на OmniTouch можете не само да натискате виртуални бутони. Можете например да очертаете някъде (на стена, бюро или на ръката си) област, в която да си отворите приложението за електронна поща и да си работите с него. Всъщност можете да си отворите каквото искате приложение, в област, която си очертаете където ви хрумне.  

През 2007 г. Microsoft представи технологията Surface – това бе една голяма маса, повърхността на която бе сензорен некран. Докосването до тази повърхност се следеше от вградени камери. През 2008 г. основателят на Microsoft Бил Гейтс заяви, че в бъдеще всяка повърхност ще бъде компютър. Изглежда, че наистина ще бъде така.


X