Софтуер

Уорън Бъфет купи част от IBM

CIO Media

Известният милиардер и инвеститор Уорън Бъфет (Warren Buffett) купи пакет от акции на технологичната компания IBM, който се оценява на $12 млрд. Акциите са придобити от принадлежащата на Бъфет инвестиционна компания Berkshire Hathaway. За споменатата сума инвестиционният фонд получава 64 млн. акции или 5,4% от ценните книжа на Синия гигант, съобщава The Guardian.

Уорън Бъфет

Уорън Бъфет на среща с акционери

Инвеститорите са се договорили с регулиращите органи, покупката да се пази в тайна в продължение на няколко месеца. Сега обаче, когато сделката е обявена официално става ясно, че Berkshire Hathaway е купила в допълнение и неголеми пакети акции на Intel, DirecTV, General Dynamics и CVS Caremark.

Уорън Бъфет е близък приятел със съоснователя на Microsoft Бил Гейтс, но доскоро не се интересуваше от технологични инвестиции, а предпочиташе да влага средства в други направления от типа на Coca-Cola, American Express, застрахователни компании.

По времето на технологичния бум през 1998 г. Бъфет заяви на акционерите си: “Не искам да играя в игра, в която други имат сериозни предимства. Мога да изразходвам цялото сии време да размишлявам за технологиите на бъдещето, но няма да стана поне стотния или дори хилядния в класацията на експертите в тази област. Има хора, които разбират от тези неща по-добре от мен. Фактът, кой ще спечели много пари в тази сфера, ни най-малко не ме безпокои”,

Както е известно, IBM е започнала своя път през 1911 г., под името Computing-Tabulating-Recording Company, а сегашното си име е получила през 1924 г. Дълго време компанията доминираше на компютърния пазар, но през 1994 г. преживя известни сътресения, не съумявайки да извлече полза от новите изчислителни модели, както направи това например Microsoft. По-късно, под ръководството на Луис Гестнер IBM преживя съществена трансформация, продавайки компютърния си бизнес и фокусирайки се върху предоставянето на услуги. През последните 6 месеца акциите на компанията са увеличили цената си с 10%.

Бъфет е на 81 години и има репутацията на финансов ясновидец – за това говори и прякора му “Оракула от Омаха”. По данни на Forbes той е третият най-богат човек на планентата.

Източник: The Guardian


X