Софтуер

Продажбите за таблети ще стигнат до 55 милиона тази година

CIO Media

таблетиПроизводството на таблети ще се утрои през тази година в сравнение с миналата, показва нов доклад на базираната в Лондон изследователска компания Juniper Research. Индустрията процъфтява, като все повече производители на мобилни и персонални компютри влизат в нея със свои продукти.

В доклада “Tablets, Viva la Evolution!” фирма Juniper Research изчислява, че производството на таблети ще се увеличи от 17,6 милиона устройства през 2010г. до 55,2 милиона тази година. Колко от тях обаче ще бъдат продадени, предстои да видим.

Според доклада, таблетната индустрия ще преживее разцвет през следващите пет години. През 2016г. се очаква производството на устройства да достигне 253 милиона  - над четири пъти повече от днес. По-голямата част от продажбите ще се случват в разитите страни, където потребителите разполагат с повече финансови възможности и безжична инфраструктура да поддържат такъв пазар.

Данните в доклада включват и електронните четците, които имат екран, базиран на електронно мастило, а не на течна кристална технология, както е при таблетите. Докато LCD е най-добрият вариант за висококачествено видео, електронното мастило улеснява и прави по-приятен процеса на четене и използва по-малко мощност. Търсенето на тези устройства няма да претърпи съществени промени, въпреки че главните играчи на този пазар – Amazon и Barnes & Nobles залагат много на последните си технологии в тази област.

Amazon си свършиха работата. Те знаят, че няма устройство, което да прави абсолютно всички потребители щастливи”, се казва в доклада. “Докато iPad2 е основният таблет за поколение У, Amazon покрива по-широк пазар”, допълва авторът. Новите четци и таблети на компанията, чиято цена варира от 79 до 149 долара, предлагат алтернатива на масовия пазар на устройството на Apple.

От друга страна, американската верига книжарници Barnes & Noble също покрива този сегмент на пазара с Nook Color – електронен четец със сензорен LCD екран и магазин за приложения.

В дългосрочен план хибридните екрани, които смесват двете технологии - LCD и електронно мастило – може да елеминират необходимостта от специални устройства за читатели.

CIO Великобритания


X