Софтуер

Google патентова автопилот за автомобили

CIO Media

Google получи патент за технология, позволяваща на автомобили да получават маршрут за движение в автоматичен режим. Принципът на работа е следният. За да бъде съобщено на транспортното средство накъде да пътува, водачът трябва да премине през специална маркировка. Това може да бъде голям двумерен QR-код, начертан на асфалта или на стена, или монтиран в асфалт или ограждение етикет за радиочестотна идентификация RFID.

Блокът за управление на автопилота е разделен на два модула. Първият прочита маркировката, сигнализираща, че по-нататък движението може да става на автопилот. Задачата на втория модул е да получава инструкции накъде именно да се движи автомобилът. Информация за посоката на движение може да се получава от интернет. В този случай, указателят, разпознат от първия модул, може да съдържа web адрес с инструкции.

За управлението на автомобила отговаря отделна система, използваща лазерни измерващи устрийства (за определяне на разстояние до препятствия), GPS навигация и електронни карти.

google, car

Един от моделите, снабдени с технологията на Google

 

Технологията на Google открива перспективи за реализацията на редица сценарии при използването на хибридни автомобили – обикновенни коли с волан, педали и всичко останало, но снабдени и с автопилот. Например, тази технология може да спести на хората усилието да търсят място на паркинга. Достатъчно ще е да минат през RFID маркировката и после автомобилът “ще се справя сам”.  

С тази технология могат да бъдат оборудванеи туристически автобуси, които сами ще показват на туристите забележителности. С помощта на автопилота автомобилите ще могат сами да се придвижват до сервиз за техническо обслужване, след като водачът ги паркира върху място обозначено със съответния RFID.

Google отдавна разработва и тества своята система за автономно управление на автомобили. Информация за нея се появи в началото на октомври 2010 г., когато стана известно че транспортни средства на автопилот са изминали над 220 хил. км по пътищата на САЩ. Наскоро приключи проект на Google Европа. В неговите рамки, компютърно управлявани автомобили за изминали 13 хил. км, изминавайки пътя от Италия до Китай.
Според съоснователя на Google – Сергей Брин, който отговаря за изследователската дейност, пред компанията сега стоят както технически така и юридически задачи. За да бъдат пуснати такива транспортни средства по пътищата, по които ежедневно се придвижват милиони хора, трябва да бъдат получени огромен брой разрешителни. Такива автомобили ще видим на пътя вероятно след 10-20 години, предполагат експерти.


X