Софтуер

PayPal тества безжични мобилни плащания в Швеция

CIO Media

PayPalPayPal тества мобилни разплащания чрез NFC (Near Field Communications) стикери в Стокхолм. По време на експеримента клиентите на два магазина в шведската столица можеха да плащат покупките си с базирани на iOS и Android смартфони.

Мобилните разплащания могат да се осъществяват по различни начини и PayPal не се спира само на една технология. “Ние експериментираме с много неща, за да започнем работа следващата година с няколко търговци. Както винаги, Северна Европа е пред всички”, коментира Оливър Бинет, мениджър “Иновативно бизнес развитие” в PayPal. По-рано през годината компанията обяви, че ще използва баркодове за мобилни разплащания.

PayPal се спират на пасивните стикери, защото много малко смартфони имат интегрирана NFC технология”, коментира Ларс Аас, вицепрезидент в направление “Маркетинг” в Accumulate, чиято платформа е избрана да ръководи транзакциите в шведския тест.

PayPal предлага на външни разработчици API, които те да интегрират в системите си и да направят плащането през портала възможно.

Клиентите на двата шведски магазина, в които се провежда тестът, първо трябва да си свалят приложението PayPal InStore и да го свържат към акаунтите си в PayPal. Стикерите се предлагат и в двата магазина. Те се прикрепят към смартфона и след въвеждането на 9-цифрен код за активиране се свързват с акаунта на потребителя.

За да платят, потребителите първо трябва да стартират приложението за PayPal, да въведат PIN кода, да изберат да платят чрез PayPal, да активират възможността за плъзгане и да плъзнат смартфона по терминала за плащане. След това транзакцията трябва да се потвърди и верифицира. Времето между последните две стъпки може да отнеме до 30 секунди, но на практика при тестването изчакването е само 10 секунди.

“Мобилното разплащане е нещо, което нашите клиенти предстои да оценят. Все още то е много ново, но ще става все по-популярно”, коментира главният оперативен директор на единия от магазините.

IDG News Service


X