Софтуер

Google планира мащабна модернизация на търсачката си

CIO Media

google, търсенеПрез следващите няколко месеца системата за търсене на Google ще бъде тотално обновена. Целта е да бъдат отстранени недостатъците на използвани към момента технологии и компанията да запази доминиращото си положение на този пазар, съобщава The Wall Street Journal.
Търсещата система ще започне да извежда в началото на страницата повече факти и директни отговори на запитванията на потребителите. Промените ще бъдат най-съществените в историята на компанията и ще повлияят на милиони сайтове, разчитащи на позиционирането си при търсене с Google. В същото време измененията могат да предоставят на Интернет гигантът допълнителна възможност за печалби от реклама.   
Google няма намерение да се отказва от системата си за търсене по ключови думи, която определя значимостта на уеб сайта на базата на съдържащите се в него думи. В същото време обаче, компанията планира да въведе т.нар. “система за семантично търсене”, която ще “разбира” значението на търсените думи.
Амит Сингал, топ-мениджър в Google, отговарящ за търсачката заяви, че с помощта на семантичното търсене системата ще извежда резултати, базирани на асоциирането на различни думи – например Google се асоциира с имената на основателите си Лари Пейдж и Сергей Брин.
"Google search ще работи така, както хората разбират света. А днес, ние стискаме палци и се надяваме, че на монитора ще се появи нужната уеб страница”, заяви Сингал пред репортерите от The Wall Street Journal.
Според Сингал, ако сега потребителят въведе например “езерото Тахо”, системата ще изведе голям брой препратки към туристически фирми, адрес в Уикипедия и карта. След като търсачката бъде обновена, потребителите ще видят първо местоположението на обекта, неговата надморска височина, средни температури и т.н.
На по сложен въпрос от типа “десетте най-големи езера в Калифорния”, търсачката ще дава точен отговор, а не само препратки към сайтове.
Според информацията в The Wall Street Journal, първите промени в търсещата система на Google можем да очакваме през следващите няколко месеца, но въвеждането на новите технологии ще продължи няколко години.

Източник: The Wall Street JournalX