Софтуер

Как да изберете смартфон за работа

CIO Media

Избирането на нов смартфон е трудна задача – има толкова много апарати и операционни системи на пазара. Намирането на идеалното устройство, което да отговаря на личните и служебните ви нужди, може да отнеме доста време. Предлагаме ви кратък гид с важните неща, които трябва да имате при избирането на смартфон.

Операционна система
Android на Google, iOS на Apple, BlackBerry OS на RIM и Windows Phone 7 на Microsoft може да са идеални за бизнес, но всяка операционна система има различни възможности и предимства.

Android поддържа NFC (Near Field Communication), Voice Over IP обаждания и има възможност за маркиране на думи с едно едно докосване на екрана за копиране и поставяне. Системата поддържа и Exchange ActiveSync v14.


За разлика от предишните, последната версия на iOS включва широк спектър от бизнес възможности. iOS 5 предлага виртуалния асистент Siri, който може да изпраща съобщения, да вписват срещи в календара, да настройва будилник и други чрез гласови команди. Може би най-голямото предимство на iOS 5 е облачната услуга на Apple, която позволява синхронизирането и споделянето на документи на различни устройства на производителя – iCloud.

Последната версия на мобилната платформа на Microsoft - Windows Phone Mango, включва разнообразни практически функционалности за бизнес потребителите. Може би най-важната от тях е Office Hub, която предоставя пълен достъп до Microsoft Office Suite и възможност за разглеждане, редактиране и създаване на документи в Word, Excel и PowerPoint. Друго интересно приложение е OneNote, еквивалент на Evernote, което представлява електронен бележник.

Всички телефони с BlackBerry 7 OS, последната версия на софтуера на RIM, идва с BlackBerry Balance – програма, която улеснява комбинирането на служебни и лични файлове. Когато устройството ви е свързано с BlackBerry Enterprise Server, Balance държи отделно личната ви информация и осигурява защита на служебната. Освен това версията на Documents to Go е достъпна безплатно за всички телефони с BlackBerry 7 OS. Потребителите могат да създават, редактират и разглеждат файлове във формати Word, Excel и PowerPoint.

Какво е важно за бизнеса
- Следващото поколение безжични мрежи 4G вече пристигна под формата на две основни технологии - WiMax и Long Term Evolution. Основното предимство на 4G е в по-бързата скорост за качване и сваляне на съдържание.
- HDML ще ви позволи да свържете смартфона си с HDTV, което е идеална възможност за подготвяне на презентации в движение.
- Предната камера е полезна за видеоконферентните разговори.
- Дали е в облака, във вашия телефон или на преносима памет, сториджът е важен фактор, който трябва да имате предвид при купуването на смартфон. Ако планирате да съхранявате много документи или презентации на устройството си (заедно с лични снимки, музика и видеа), възможността за увеличаване на паметта е нещо, за което трябва да мислите.
- Ако не сте свикнали на тъчскрийн клавиатура, потърсете QWERTY.

Като бизнес потребители се нуждаете и от няколко приложения. Приложение за информационна сигурност ще ви помогне да защитите съхраняваните на телефона си данни. Програмите за продуктивност – от правенето на списъци до скицирането на идеи - ще ви спестят време.


CIO САЩ


X