Софтуер

Gartner: Малко компании използват устройства с Android

CIO Media

Навлизането на таблети и смартфони, опериращи с Android, е силно ограничено поради сложното управление на широкото разнообразие от устройства и версии на операционни системи, става ясно от проучване на изследователската компания Gartner.

От оценка на Gartner на 20 доставчика на системи за управление на мобилните устройства (MDM) става ясно, че Google се радват на по-слаба подкрепа от страна на ръководствата на компаниите в сравнение с Apple или Research in Motion. 

Поучването, което е проведено през април тази година, сочи, че 60% от компаниите планират да стандартизират операционната система на Apple – iOS, през следващите 12 месеца. Процентите за BlackBerry и Android са съответно 20 и 9.

Причината за сложното управление на устройствата с Android, обясняват от Gartner, е, фактът, че Google не са отворили достатъчно API, които да позволяват на MDM да свържат софтуера си с операционната система. Google предлага 16 API за Android 4.0, докато RIM има над 500 за последната версия на BlackBerry.

Някои MDM доставчици са разработили собствени API, което е дълъг и скъп процес да се съгласува с всяко устройство и версия на Android, коментират от Gartner.

CIO САЩ


X