Софтуер

Apple представи iPhone 5

CIO Media

iPhone 5Напълно очаквано вчера технологичната компания Apple представи най-новата версия на линията си смартфони – iPhone 5, на специално събитие в Сан Франциско, САЩ.

Новото устройство, което прилича на предишните модели, е направено изцяло от стъкло и алуминий, има по-голям екран и е по-лек от iPhone 4S. Телефонът идва с нов, по-бърз процесор, наречен Apple A6, и поддържа 4G LTE мрежа, осигуряваща по-бързо сърфиране в Интернет.

“Той просто крещи”, каза маркетинг директорът на Apple Фил Шилър, когато представи смартфона. iPhone 5 има 18% по-тънък екран и е 20% по-лек от предшественика си iPhone 4S, предава CNN. Диагоналът на екрана е 4 инча, което е с 0,5 инча повече от предишния модел. Промяната идва от увеличената дължина, докато ширината остава същата. Екранът на iPhone 5 запазва “ретина” технологията и предлага 326 пиксела на и резолюция 1136x640.

Новият iPhone идва с дикинг корд с различен размер, което изисква използването на адаптер за свързването с тонколони и слушалки. Apple нарича новия корд "lightning" и отбелязва, че той е с 80% по-тънък от предишния.

На събитието в Сан Франциско бе представен и ъпдейт на мобилната версия iOS 6, приспособена към по-дългия екран на iPhone 5. Обновлението прибавя още един ред икони, включва нови, 3D версии на дигитални карти и въвежда нова функционалност, наречена Passbook. Тя позволява на потребителите да издърпват самолетни билети или платежни приложения от заключения екран.

iPhone 5 e шестата версия на линията смартфони на Apple. Първият бе представен преди шест години от Стив Джобс. Оттогава насам компанията е продала 244 милиона устройства по света. Според данни на анализаторската компания IDC, Apple съставлява 16,9% от пазара на смартфони в глобален мащаб. Повечето от половината пазар се държи от мобилни устройства, работещи с операционната система Android.


X