Софтуер

Microsoft представи новата операционна система Windows 8

CIO Media

“Щастливи сме да бъдем днес заедно тук и да празнуваме началото на нова ера на Windows и на захранваните от Windows персонални компютри”, каза Стивън Санофски, президент на подразделението на Microsoft за Windows and Windows Live, по време на представянето на новата новата операционна система Windnows 8 в Ню Йорк.

Windows 7 и предишните версии на операционната система се използват от над 1 милиард души по света. Windows 8 поставя началото на нова ера в изчисленията “за следващия милиард хора” на пазар, променен от успеха на таблетите и мобилността, допълни Синофски. Microsoft даде ново лице на платформата за новата реалност, посочи още той.

Към момента над 1000 таблета и персонални компютри с различни размери на екрана, конфигурации, форми и дизайни са били сертифицирани за Windows 8. Те ще бъдат пуснати на пазара днес.

Новият потребителски интерфейс на Windows 8, наричан преди Metro, е радикален редизайн, който служи за оптимизиране на операционната система за таблети със сензорни екрани и писалки. Widnows 8 може да работи и на десктоп компютри и лаптопи с използването на клавиатутри и мишки.

Новата операционна предизвика смесени реакции. Според някои, тя посреща потребителите с мозайка от парчета, показващи приложения, всместо с десктоп икони, които години наред бяха нейно лице.

Най-големият въпрос пред Windows 8 е дали операционнта система е достатъчно иновативна и елегантна, за да привлече потребителите, които все повече се привързват към смартфоните и таблетите си. През последните две години, докато инженерите на Microsoft разработваха нова операционна система, тези мобилни устройства налагаха нови стандарти в индустрията.

Вижте видео от събитието на Microsoft в Ню Йорк вчера:


IDG News Service


X