Софтуер

Иновативните приложения на ГИС технологиите – във фокус на провежданият за 14-ти път “GIS Day” (обновена)

CIO Media

GISНа 14-ти ноември, за 14-та поредна година ЕСРИ България организира честването на Световния ден на Географските Информационни Системи в България.  
“През 2012 г. ГИС технологиите стават на 50 години. Това е не малък, период, в който системите за обработка на пространствена информация отбелязаха изключително развитие”, заяви Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България, приветствайки участниците в събитието.

По традиция, ЕСРИ България връчи награди за специални постижения в прилагането на ГИС технологиите. Сред отличените са:
>> Министерството на вътрешните работи за постижения в прилагането на Географски информационни системи (ГИС). Отличието за МВР е за прилагане на ГИС за гарантиране на сигурността в България.
>> Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" към Министерството на  транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерството на земеделието и храните са отличени за стратегическа визия за използване на съвременни ГИС за анализ и развитие на широколентовия достъп в България.


„В България вече се усещат преимуществата, свързани с успешни ГИС проекти в рамките на електронното правителство и съвсем естествено в сферата на тяхното приложение, които тепърва ще се разширяват в различни сектори“, каза при откриването Христин Петков, изпълнителен директор на ИА ЕСМИС. Той припомни, че 80 на сто от услугите на е-правителството са свързани с географска информация, а пространствените данни са част от ежедневната работа и вземането на държавни управленски решения. Според Христин Петков, за да се постигне ефективност в работата на администрацията, трябва да имаме ефективно управление на данните, внедряване на препоръките за оперативна съвместимост на пространствените данни и изискванията на Европейската директива за изграждане на инфраструктура за пространствена информация в Европа – INSPIRE.


>> Община Асеновград получи награда за иновативен подход в прилагането на ГИС технологии и средства за 3D моделиране при популяризиране на туристическите атракции на територията на общината. Разработеният геопортал, който ще стартира съвсем скоро дава възможност да се види на карта както местоположението на отделните туристически обекти, така и да се получи цялата текстова и документална информация, включително със снимки, видео материали, графики и триизмерни изображения. Може да се види 3D модел на Асеновата крепост и да се направи виртуална разходка из нея.
>> Компанията Софтпроект е наградена за дългогодишното прилагане на ГИС технологиите за развитието на общия устройствен план на София.
>> С отличие за ефективно приложение на ГИС при управлението на инфраструктура е ВиК Русе.
>> Природен парк “Беласица” получи награда за далновидна визия в използването на ГИС за целите на опазването на природата.


X