Софтуер

Lenovo обмисля да придобие RIM?

CIO Media

Lenovo обмисля да придобие RIM?Производителят на смартфоните BlackBerry - Research in Motion (RIM), е сред  компаниите, към които Lenovo проявява интерес за придобиване. Това каза главният финансов директор на компанията Уай Минг Уонг в интервю за новинарската агенция на Bloomberg.

От пресцентъра на Lenovo веднага опитаха да омаловажат изказването на Уонг: “Знаем, че финансовият директор на Lenovo, Уай Минг Уонг, говореше общо за стратегията за сливания и придобивания в скорошно интервю.” Според говорителя на компанията по време на разговора името на RIM е било първо споменато от журналиста и след това дадено за пример от мениджъра.

“Lenovo се концентрира върху разширяването на бизнеса – и органично, и чрез сливания и придобивания. Когато се появят неорганични идеи, ние ги проучваме, за да видим дали те се вписват стратегически в нашия бизнес”, допълва говорителят.

Възможността Lenovo да купи RIM е съвсем логична, имайки предвид силното присъствие на компанията със смартфони в Китай и намаляващия пазарен дял на RIM на глобално ниво. Освен това интересът на Lenovo към производителя на BlackBerry е показателен за залеза на персоналните компютри и повишаващия се интерес към смартфоните, таблетите и мобилния хардуер.

На световното изложение CES в началото на януари в Лас Вегас Lenovo представи смартфона IdeaPhone K900, който от април ще се продава в Китай. Устройството е необикновено, защото работи с процесор Atom на Intel. Повечето смартфони функционират с базирани на ARM чипове.

Що се отнася до RIM, анализаторите смятат, че малко вероятно е компанията да напусне пазара на смартфони, тъй като няма дългове. RIM има 80 милиона абонати и отчете приходи в последните тримесечия.


X