Софтуер

HP очаква над $4 млрд. компенсация от Oracle за нарушеният договор за Itanium

CIO Media

съдебен процесВ съдебния процес във връзка с иска на компанията Hewlett-Packard срещу Oracle по повод на поддръжката на процесорите Itanium се изказа икономистът от консултантската компания Compass Lexecon Джонатан Орцаг. Според неговата оценка, щетите, които Oracle е нанесла на HP прекратявайки поддръжката на Itanium са на стойност $4,2 млрд.
“Съобщението за прекратената поддръжка на Itanium бе направено през март 2011 г., но негативното му влияние върху бизнеса на HP ще продължи поне до 2020 г., т.е. до края на планираното партньорство между HP и Intel”, заяви икономистът.
През второто тримесечие на 2011 г. приходите на HP от сървъри на база Itanium са отбелязали спад от 11% в сравнение с предходната година, а през следващите тримесечия спадът е съответно 18,1%, 32% и 38%. “Несигурността накара клиентите да се оттеглят от платформата Itanium и това не може да се поправи”, коментира Орцаг.
От своя страна, Oracle представи в съда свой експерт – икономистът от фирмата National Economic Research Associates Рамзи Шехадеха, който изказа съмнения в коректността на изчисленията на Орцаг. Според Шехадеха, не са отчетени някои важни фактори и в частност, влиянието на промените в ръководството на HP през последните години, както и това, че HP е скривала от клиентите си условията на споразумението с Intel, от които ставало ясно, че наближава края на жизнения цикъл на Itanium. В крайна сметка, оценката на Шехадеха e, че Oracle e ощетена и ако HP не е подвеждала клиентите си, част от тях са щели да преминат към други сървърни платформи от висок клас, а нереализираните приходите на Oracle от това биха били $94,57 млн.

Всяка от страните по делото отправени критики към експерта на другата с надеждата, опонентът да бъде отстранен от съда.

Източник: Computerworld USX