Софтуер

Yahoo купи разработка на 17-годишен ученик за $30 млн.

CIO Media

Компанията Yahoo обяви придобиването на мобилния агрегатор за новини Summly. Програмата е създадена от 17-годишния британски ученик Ник Д'Алоизио. Той е започнал работата си по нея, когато е бил на 15.
За стартиращата компания на Д'Алоизио, който не носи приходи, Yahoo ще плати $30 млн. Както съобщава ресурса AllThingsD, британският младеж ще получи по-голямата част от сумата в кеш. 10% от нея ще бу бъде предоставена под формата на акции.

Ник Д'Алоизио

Досега Summly е привлякла $1,53 млн. от инвеститори. През 2011 г. милиардерът от Хонг Конг Ли Ка-Шин вложи в стартиращата компания $300 хил. През 2012 г. в проекта инвестираха основателят на AirBnb Браян Чесли, шефът на Zynga Марк Пинкус, актьорът Кристофър Ащън Къчър, певицата Йоко Оно и други знаменитости.

Summly ще прекрати съществуването си като самостоятелна програма. Технологията, създадена от Ник Д'Алоизио ще се ползва в мобилните приложения и сайтовете на Yahoo, а самият той заедно с екип от разработчици преминава на работа в компанията.

Откакто в началото на 2012 г. начело на Yahoo застана Мариса Майер, компанията обръща голямо внимание на мобилните технологии. Майер обяви софтуера за мобилни устройства за приоритет и заяви, че в бъдеще Yahoo трябва да стане предимно “мобилна” компания.

През последните години от приложения като Summly, които “четат” новини се интересуват много ИТ компании. През 2011 г. телевизионният канал CNN купи Zite за $20 млн., а преди няколко седмици се обсъждаха слухове за възможността социалната мрежа LinkedIn да купи приложението Pulse за $50-100 млн.


X