Софтуер

Основателят на Facebook се впуска в политиката

CIO Media

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг (Mark Zuckerberg) и други лидери от Силициевата долина официално регистрираха политическо движение, насочено към реорганизация на имиграционната политика, развитие на образованието и поощряване на инвестициите в научни изследвания в САЩ. Организацията се нарича Fwd.us (чете се “forward us” – т.е. “напред с нас”). Съобщението за това Зукърбърг направи в авторска статия, която се появи в изданието The Washington Post.

Марк Зукърбърг обяви създаването на политическото движение Fwd.us

В статията си основателят на Facebook пише, че САЩ трябва да намери нов подход към описаните по-горе въпроси, ако иска да разчита на по-нататъшен икономически ръст. Според него, на първо място, САЩ би трябвало да даде възможност на 11 млн. имигранти, които сега живеят незаконно в страната да получат гражданство.
“За нация, която се състои от имигранти имаме странна имиграционна политика. И тази политика не е подходяща за съвременния свят”, казва Зукърбърг.

Зукърбърг, дава пример със собствения си произход. Неговият прадядо е пристигнал в САЩ през остров Елис (Ellis Island – островът, разположен близо до Ню Йорк е бил най-крупният пункт за приемане на имигранти от 1892 г. до 1954 г.). После дядо му е работил като пощальон и полицай, баща му е станал лекар, а самият Зукърбърг – основател на водеща в световен мащаб компания. “Нищо от това нямаше да се случи без доброжелателна имиграционна политика, страхотна образователна система и водещата в световен мащаб научна общност, която създаде Интернет”, пише основателят на Facebook.

Зукърбърг заявява, че би искал да види “всеобхватна имиграционна реформа, която да започне с осигуряване на безопасността на границите, отваряне на пътища за получаване на гражданство и даваща възможност да бъдат привлечени най-талантливите и най-трудолюбивите хора, независимо къде са родени”.  

Моментът, в който се публикува изявлението на Зукърбърг не е случаен. Сенатът на САЩ планира в близките дни да обсъди нов законопроект за имиграцията, предложен от група сенатори, която включва представители както на републиканската, така и на демократичната партия.

Инициативата на Зукърбърг се подкрепя и от други компании, включително от Microsoft и Google. От страна на политиците в САЩ, на страната на Зукърбърг е кметът на Ню Йорк Майкъл Блумберг (Michael Bloomberg), който вече провежда програма, насочена към улесняване на имиграцията за квалифицирани специалисти и предприемачи.
Fwd.us също се обявява за увеличаване на броя визи за висококвалифицирани имигранти, но целите на движението са още по-широки. Освен имиграционна реформа, движението на Зукърбърг иска по-строги образователни стандарти за училищата и по-силна образователна програма по математика, естествени и технически науки.
“Днешната икономика, базирана на знания и идеи, се различава радикално от икономиката на XX век, базирана на природни ресурси, промишлени предприятия и човешки труд”, пише Зукърбърг в The Washington Post.

Fwd.us се създава “за да изгради в САЩ икономика, базирана на знания и по този начин да осигури увеличаване на работните места, иновации и инвестиции”, пише основателят на Facebook.
Наред с технологичните компании, които заявиха поддръжката си за Fwd.us индивидуални изказвания в подкрепа на новото движение направиха шефът на LinkedIn Рид Хофман и крупните инвеститори Джон Доер и Джим Брейер. Съосновател и непосредствен ръководител на Fwd.us ще бъде Джо Грийн – основател на социалната мрежа за обществени движения Сauses.com.
Сред най-крупните спонсори на новото движение са председателя на Google Ерик Шмид, изпълнителният директор на Netflix Рид Хейстингс, шефът на Yahoo Мариса Майер, основателят на Zynga Марк Пинкус и бившият шеф на Groupon Андрю Мейсън. От Fwd.us отказват да коментират, колко средства са вложили в проекта Зукърбърг и другите участници.


X