Софтуер

Киберпрестъпниците усвояват нов вид измама

CIO Media

Компанията McAfee публикува резултатите от доклада "Мобилна безопасност: отчет за заплахите за потребителите". Изследването описва комплекс "съмнителни" приложения, които се използват за различни видове измами, засяга "черния пазар" на мобилен софтуер и свалянето на програми без знанието на потребителя. Анализите посочват също редица нови техники, които използват престъпниците и по-специално обмена на данни между устройства, разположени наблизо.
 
Според McAfee, 75% от приложенията с вредна функционалност попадат сред мобилните потребители от магазина за приложения на Google Play. Средният потребител може да изтегли съмнително приложение в 1 от 6 случая, казват анализатори. Около 25% от приложенията от този вид също съдържат линкове към съмнителни сайтове, а 40% от сегментите на вредния мобилен софтуер имат интегрирана функционалност.

Освен това, престъпниците използват стандартни клиенти за ботнет, руткитове, качване на програми и изпращане на SMS от потребителските устройства към платени номера, разпространение на спам, кражба на данни или финансови измами. Сложността на тези престъпни действия се увеличава. Сега "търговските киберпрестъпници" измислят нови комбинации от тези компоненти за създаване на нови печеливши схеми за измами, се казва в доклада. Пак през 2012 г., измамниците започват активно да използват свалянето на програми без знанието на потребителя, което води до неправомерно сваляне на приложения и с тяхна помощ да получават достъп до смартфона или таблета на лицето.

През 2013 г. експертите на McAfee очакват рязко увеличаване на престъпленията, свързани с измамите в областта на Near Field Communication, която се използва основно в областта на някои плащания. Схемата за измама в тази област използва вируси, които се разпространяват на местно ниво, като например в метрото в час пик. Когато заразеното устройство се използва за заплащане с помощта на "цифров портфейл", измамниците събират данни за този бюджет и тайно ги използват за да теглят пари. Тези вируси могат да се разпространяват чрез уязвимите места на устройствата, предупреждават анализатори.


X